Hlavní obsah

„Konspirační teorie jsou nesmysl, dám ruku do ohně,” říká český architekt. Sám pomáhal v New Yorku po 11. září

„Později na mě dolehlo, že jsme nemohli nikoho zachránit,” říká Jiří Boudník.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jiří Boudník viděl před 17 lety padat věže Světového obchodního centra v New Yorku. „Dolehlo to na mě až po šesti měsících, stál jsem na okraji peronu metra a nebyl jsem daleko od toho, abych ukončil svůj život,” vzpomíná.

Článek

Běžné úterní ráno 11. září 2001 se pro Jiřího Boudníka, jeho kolegy, obyvatele New Yorku, kde tehdy žil, Ameriku a celý svět změnilo v jedno z nejdůležitějších dat moderní historie. Český architekt, který žil v New Yorku od emigrace své rodiny na konci osmdesátých let, byl právě na obhlídce stavby Federálního soudu v Brooklynu.

A pak do věží Světového obchodního centra na dolním Manhattanu postupně narazila dvě letadla unesená teroristy. „Byl jsem tehdy asi jeden a půl kilometru odtamtud,” vzpomíná Boudník (48), který o své zkušenosti napsal knihu „Věže. Příběh 11. září”.

FBI zveřejnila nové fotky útoku na Pentagon z 11. září, dříve jí zmizely z webu.

Pěšky se vydal přes Brooklynský most směrem na Manhattan. Když byl zhruba v jeho půlce, viděl, jak se jedna z věží sesunula k zemi. „Ale asi až za tři nebo čtyři sekundy se k nám dostal ten hluk, protože světlo bylo rychlejší. Dostal jsem strach, protože jsem z rádia slyšel, že mosty mohou být dalším cílem útoku,” popisuje.

Druhý den se směrem ke Ground Zero, jak se místu tragédie začalo říkat, vydal znovu. Dostal se až doprostřed trosek, pod nimiž ležela těla téměř tří tisíc obětí. A pak jej napadlo, jak může pomoci: pro záchranáře vytvořil podle původních plánů 3D modely věží, díky nimž se mohli záchranáři v troskách pohybovat bezpečněji.

Připomeňte si, jak se lékařům podařilo identifikovat další oběti teroristických útoků.Video: Lukáš Marek

Jak dlouho se se svým zážitkem vyrovnával? Co si myslí o konspiračních teoriích, podle nichž bylo 11. září velkým spiknutím americké vlády? A jaké pocity má, když dnes přijede do New Yorku? Podívejte se na celý rozhovor ve videu nahoře v článku.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované