Hlavní obsah

Český Avast vstoupil na londýnskou burzu. Investoři firmu nacenili na bezmála 70 miliard korun

Avast vstoupil na londýnskou burzu.Video: Youtube.com

 

Reklama

Akcie Avastu se začaly obchodovat za 250 pencí za kus, což je cena na spodní části dříve avizovaného rozmezí.

Článek

Se čtvrtečním „úvodním zvoncem“ londýnské burzy se na tomto akciovém trhu začalo poprvé obchodovat i s podíly původně české antivirové společnosti Avast. Nacenění akcií firma bezprostředně před zahájením volného obchodování stanovila na 250 pencí, což přisuzuje celé firmě tržní kapitalizaci v přepočtu 69,66 miliardy korun.

Jedná se o nacenění na spodní hranici původně avizovaného rozpětí (250 až 270 pencí), což zpravidla znamená, že mezi investory bezprostředně před vstupem na burzu nebyl o akcie až zas tak velký zájem, jak si debutující firma představovala.

První obchodní den na London Stock Exchange uzavřel Avast s mírnou ztrátou. Akcie odepsaly dvě procenta a uzavřely na ceně 245 pencí za kus.

První dny titulu na londýnské burze jsou vyhrazeny takzvanému podmíněnému obchodování (conditional trading), tedy jsou určeny pro institucionální investory. Drobní investoři budou mít šanci nakoupit akcie Avastu od úterý. A to jak na londýnské, tak skrze duální listing i na pražské burze.

Firma prodala dohromady akcie za 602 milionů liber, což celou společnost ocenilo v přepočtu na 69,7 miliardy korun. Získanou hotovost - tedy 147 milionů liber - chce firma použít na snížení svého dluhu.

Vstup Avastu na burzu je tak jedním z největších burzovních vstupů technologické firmy v dlouhé historii londýnské burzy (která sahá až do roku 1698) a jedná se o největší IPO na tamním trhu od loňského června.

Avast na volném trhu nabídl akcie představující přibližně čtvrtinu základního kapitálu firmy, z velké části se jedná o podíly stávajících akcionářů. Před vstupem na burzu vlastnili 46 procent Avastu zakladatelé Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Druhým největším akcionářem byl investiční fond CVC s 29 procenty. Manažeři a zaměstnanci drží 18 procent akcií a investor Summit Partners 7 procent.

Dnešní akce je historicky druhým velkým IPO české firmy na některé z hlavních zahraničních burz. V roce 2012 vstoupila na newyorskou burzu taktéž antivirová firma AVG. Moc dobře si ale její akcie nevedly, následně byla společnost koupena právě konkurenčním Avastem a její akcie z burzy staženy.

Avast uvádí, že má 435 milionů uživatelů, kteří využívají antiviry a další služby z oblasti kybernetické bezpečnosti. Kromě osobních počítačů, na nichž firma začínala, má dnes i desítky milionů uživatelů softwaru pro mobilní zařízení.

Reklama

Doporučované