Hlavní obsah

Český Bolt? Radši mám Asafu Powella, říká nový rekordman ve sprintu Stromšík

Rozhovor s českým sprinterem Zdeňkem Stromšíkem.Video: Lucie Hrdličková

 

Reklama

Že překonal český rekord, uvěřil Zdeněk Stromšík až druhý den. V rozhovoru se kromě svých plánů svěřil, že po vyhazovu z Olympu bere svůj úspěch jako zadostiučinění i že od té doby, co dělá atletiku, pomýšlí na olympiádu.

Článek

Teprve třiadvacetiletý sprinter Zdeněk Stromšík změnil osm let starý rekord Jana Veleby, když na Velké ceně Tábora zaběhl 100 metrů za 10,16 sekundy. Rekord svého kolegy ze štafety překonal rovnou o sedm setin a v médiích se objevila přezdívka „český Bolt”. „Já jsem přitom už několikrát zmínil, že mám radši Asafu Powella než Bolta,” směje se Stromšík a dodává: „Člověk tyhle nadpisy a všelijaká vyjádření musí brát trochu s nadhledem a nadsázkou.”

Už na červnových akademických hrách v Brně se za pomoci neregulérního větru stal nejrychlejším českým sprinterem v historii. Finále stovky zaběhl za 10,11 sekundy. Pokoření rekordu za regulérního větru tak bral jen jako otázku času. „I když je ta podpora větru nepovolená, tak vy to těma nohama stejně musíte běžet, není to tak, že vám fouká čtyři metry do zad a najednou běžíte světový rekord.”

Kromě srpnového evropského šampionátu v Brně čeká mladého sprintera už tento víkend mistrovství České republiky na Kladně: „Tam bych chtěl vyhrát,” přiznává.

„Konkurenci tam budu mít v podobě bývalého českého rekordmana Honzy Veleby.“ Co mu po závodě jednatřicetiletý sprinter řekl, si prý Stromšík pamatuje úplně přesně: „Gratuluji, jsi borec. Přesně takhle to řekl,” usmívá se rodák z Valašského Meziříčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované