Hlavní obsah

Český chlapec v Británii – 39 stupňů, kašel a žádný test na koronavirus

Foto: Soukromý archiv , Seznam Zprávy

Čtyřletý Adámek ukázněně čeká v nemocnici na vyšetření.

Reklama

Dramatické hodiny zažívá v Londýně v souvislosti se šířením koronaviru rodina Češky Michaly. Ta je ve 33. týdnu těhotenství a čtyřletý syn má horečku s dalšími příznaky COVID-19. Až po dvou dnech chlapečka vyšetřili v nemocnici a zjistili začínající zápal plic. Test na koronavirus mu ale neudělali.

Článek

Za naprosto směšné považuje Michala nové varování britské vlády, která straší pokutou 1000 liber, a dokonce vězením pro ty jedince, kteří odmítnou test na koronavirus nebo se budou vyhýbat předepsané karanténě. Podle zážitků české ekonomky nemůže být Johnsonův kabinet vzdálenější skutečné britské koronarealitě.

Její 4letý syn Adámek měl horečku 39 stupňů Celsia, a kromě kašle také těžce dýchal. Každý Brit je vycvičený v případě zdravotních komplikací zavolat linku 111. Po 48 hodinách zběsilého telefonování systém bezplatné zdravotnické péče NHS chlapce na dálku vyhodnotil coby potenciálně nakaženého novým typem koronaviru.

V Newham University Hospital ve východním Londýně ale hochovi test na COVID-19 stejně neudělali. Ošetřující lékař rodině sdělil, že už testují pouze pacienty ve vážném stavu. Adámkovi tak udělali jen rentgen plic, který ukázal začínající zánět.

Michala je navíc ve 33. týdnu těhotenství a s Adámkem nemá přicházet do styku. Ošetřování je tak na tatínku Rehanovi, který naštěstí pracuje z domova. Češka, která je členkou správní rady charity pomáhající seniorům, celou prekérní situaci nahlásila ve škole, kam Adámek chodí. Ze vzdělávací instituce pro 600 dětí, včetně některých těžce postižených, se jí zatím nikdo neozval.

Když Michala vznesla dotaz, jak se bude situace kolem šíření koronaviru z pohledu těhotných žen v Británii řešit, její porodní asistentka jen mávla rukou s tím, že neví. „Nejsem žádná domorodička, protože jsem zatím měla obrovské děti. Mentálně se už ale připravuji na to, že budu rodit doma v koupelně,“ řekla Seznam Zprávám Češka, která má pro dění ve Spojeném království kolem šíření koronaviru jediný výraz. Psycho.

Britské nemocnice se horečnatě připravují na příliv tisíců pacientů s novým typem koronaviru. „Každá nemocnice má svůj plán. Ruší se operace, zvětšuje se kapacita jednotek intenzivní péče. Připravují se další místa s možností plicní ventilace,“ popsala situaci česká zdravotní sestra pracující ve velké londýnské nemocnici. Britská vláda je navíc připravená „znárodnit“ stovky lůžek v soukromých klinikách. Nouzový scénář předpokládá i zřízení nemocnic v hotelích a penzionech.

Do britských médií unikla utajovaná zpráva Anglického úřadu veřejného zdraví (Public Health England), která popisuje nejhorší scénář šíření nového typu koronaviru ve Spojeném království. Podle něj epidemie potrvá do jara 2021 a koronavirem se nakazí 4 z 5 Britů. Hospitalizace může být v krajním případě nutná u necelých 8 milionů obyvatel Velké Británie.

Vláda Borise Johnsona vsadila na experty doporučující cestu získání „stádní“ imunity obyvatelstva. Kabinet ale pod tíhou kritiky svůj přístup postupně mění. Počítá se s mnohem lepší komunikací i s tím, že senioři nad 70 let a další zranitelné osoby budou muset až do několikaměsíční karantény.

Reklama

Doporučované