Hlavní obsah

Český čtenář je specifický tím, že je nevyzpytatelný, říká nakladatelka Magdaléna Feldek

Magdaléna Feldek o tom, jak vzniká knižní bestseller.Video: Kristýna Gregorová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Když člověk dočte dobrou knížku, většinou ocení jejího autora. Jenže za tím, abyste si mohli svůj oblíbený titul přečíst, stojí mnohem více lidí než jen samotný spisovatel. Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechno je úkolem nakladatelství? Na to nám odpověděla nakladatelka Magdaléna Feldek.

Článek

„Cílem nakladatelství je prodávat knihy. Aby se kniha mohla začít prodávat, musí se získat autorská práva, kniha se následně musí přeložit a projít korekturou. Během této doby se připravuje její obálka a teprve potom je titul připraven na svůj vlastní život,” vysvětluje Feldek, která se v oblasti nakladatelství pohybuje už 30 let.

Jak přiznává, na začátku devadesátých let byla situace na knižním trhu zcela jiná. Hlad po knihách byl veliký a prodávalo se ve velkém množství, proto byla práce i velmi finančně zajímavá. Dnes se čte méně a je větší konkurence: „Člověk s musí více ohánět,” říká nakladatelka.

Magdaléna přečte týdně několik rukopisů, ze kterých si vybírá. I po téměř třiceti letech praxe ale přiznává, že občas je to zkrátka sázka do loterie. V momentě, kdy ví, co chce, přechází se k aukci, protože o rukopis má dost často zájem více nakladatelství. Pak se elektronicky přihazuje a vítěz aukce může na knize začít pracovat.

Tyto aukce jsou pro Magdalénu denním chlebem, proto nás zajímalo, jaké nejzajímavější knihy se jí podařilo vydražit: „Nedá mi, abych nezmínila knížku Jíst, meditovat, milovat, která se čte již několik let. Za zmínku stojí i esoterická kniha Zasvěcení, která se na trhu drží již více než deset let a furt se dotiskuje. Z toho jsme v šoku i my v oboru.”

Čeští čtenáři jsou podle nakladatelky specifičtí. Ne vždy se nám prý líbí knihy, které jsou bestsellerem v zahraničí. Nejvíce údajně čtou ženy mezi 40 až 50 lety. Ty si rády přečtou romány pro ženy, ale často sahají také po detektivkách. Podle Magdalény se ale čtení knih opět dostává do módy i mezi mladšími ročníky. U těch jsou však trendy jiné druhy knih.

Jaké? Na to se podívejte v úvodním videu.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 19:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované