Hlavní obsah

Český doklad je v první desítce nejžádanějších pasů světa

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Henley Passport Index, který od roku 2006 porovnává výhody cestovních pasů více než 200 zemí, přinesl čerstvé výsledky každoroční analýzy. Pasy s českým lvem na titulní straně podle ní patří mezi ty nejlepší.

Článek

První příčku zveřejněného žebříčku dlouhodobě drží Japonsko, které i tento rok hlásí nejlepší výsledky. Kdyby se konala olympiáda pasů, Japonsko by ji nejen pořádalo, ale vyhrálo by celou soutěž, napsala v reakci na to americká stanice CNN. Cestovní pas této východoasijské země nabízí bezvízový vstup (nebo cestující potřebují víza při příjezdu) do 193 destinací po celém světě.

Výsledky však podle autorů analýzy nereflektují stav při pandemii koronaviru a s tím spojené omezení cestování. V současné době držitelé cestovního dokladu Japonska mají vstup do méně než 80 destinací, podobné ukazatele má například Saúdské Arábie, jejíž občané mohou nyní cestovat do 58 států. V mezinárodním žebříčku je přitom země na 71. místě.

Na druhém místě světového žebříčku zůstává s 192 body Singapur. Je důležité ale poznamenat, že v souvislosti s pandemií držitelé singapurských pasů mají nyní možný vstup bez víza do méně než 75 zemí. Na třetí místo se řadí Jižní Korea a Německo.

Žebříček nejlepších cestovních dokladů v roce 2021:

1. Japonsko (193 destinací)

2. Singapur (192)

3. Německo, Jižní Korea (191)

4. Finsko, Itálie, Lucembursko, Španělsko (190)

5. Rakousko, Dánsko(189)

6. Francie, Irsko, Nizozemsko, Portugalsko, Švedsko (188)

7. Belgie, Nový Zéland, Švýcarsko, Spojené království, USA (187)

8. Česko, Řecko, Malta, Norsko (186)

9. Austrálie, Kanada (185)

10. Maďarsko (184)

V první desítce nejžádanějších cestovních dokladů na světě se ocitla také Česká republika. Držitelé českých pasů mohou podle analýzy neomezeně cestovat do 186 destinací.

Většinu zbývajících nejlepších míst drží evropské země. Finsko, Itálie, Lucembursko a Španělsko jsou na čtvrtém místě, následují Rakousko a Dánsko; Francie, Irsko, Nizozemsko, Portugalsko a Švédsko zaujímají šestou příčku. Švýcarsko, Belgie a Nový Zéland, které v roce 2014 držely první místo, nyní sdílí sedmou pozici. Vedle nich je také Velká Británie nebo Spojené státy. Jak uvádí studie, držitelé britských a amerických pasů mají bezvízový vstup do 187 destinací po celém světě, momentálně jsou jim ale dveře otevřené pouze v 60 zemích.

Mezi nejhorší cestovní doklady podle Henley Passport Indexu patří například pasy Severní Koreje, Nepálu, Somálska, Jemenu, Pákistánu, Sýrie, Iráku či Afghánistánu. Cestující s cestovním dokladem Afghánistánu mají volný vstup pouze do 26 destinací.

Pokles mezinárodní mobility

Ve zprávě se mimo jiné uvádí, že v prvním čtvrtletí roku 2021 mezinárodní mobilita stanovila pouze 12 procent předpandemické úrovně. To znamená, že „rozdíl mezi teoretickým a skutečným přístupem k cestování zůstává významný“.

Předseda společnosti Henley & Partners Christian H. Kaelin říká, že i když nevíme, jak dlouho budou cestovní omezení platná, je zcela jasné, že alespoň po zbytek letošního roku bude globální mobilita omezena. „Zvyšující se míra izolovanosti a deglobalizace budou mít závažné důsledky, projeví se to zejména v poškození světové ekonomiky a významném snížení globální mobility,“ citují jeho slova americká média.

Studie se také zmiňuje o současném zavedení koronavirových pasů, jejichž cílem je cestování během pandemie usnadnit. „Zavedení covid pasů se zdá být bezprostřední realitou pro ty, kdo k nim mají přístup,“ podotýká generální ředitel švýcarské společnosti SIP Robert Maciejewski. „I když získání covid pasů je ve většině demokratických zemí dobrovolné, svoboda těch, kdo ho mít nebude, bude de facto omezena, ať už jde o cestování nebo každodenní běžné činnosti,“ dodává.

Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA krok zemí, které umožňují očkovaným cestujícím vyhnout se karanténě, vítá, varuje ale, že svoboda cestování je něco, co by mělo být dostupné všem bez jakéhokoliv omezení.

Reklama

Doporučované