Hlavní obsah

Děsily mě sny o vlacích plných muslimů, řekl soudu důchodce obžalovaný z terorismu

Krajský soud v Praze začal řešit případ důchodce z Bakova nad Jizerou.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Podle obžaloby chtěl vyburcovat veřejnost proti uprchlíkům, kteří jsou podle něho nebezpeční.

Článek

Krajský soud v Praze začal řešit případ jedenasedmdesátiletého důchodce z Bakova nad Jizerou, který je obžalován z terorismu.

Obžalovaný Jaromír Balda podle výsledků policejního vyšetřování v létě 2017 ve dvou případech pokácel stromy na železniční trať, do kterých pak narazily vlaky. Jen náhodou se při těchto nehodách nikomu nic nestalo.

Před soudem se muž ke všem žalovaným skutkům přiznal. Řekl, že jich lituje a že už má dnes na věc jiný názor.

„V žádném případě jsem nechtěl někomu ublížit. Chtěl jsem jen vyvolat odpor k migrantům,” řekl soudu. „Byl jsem tehdy pod silným vlivem léků na tlak. Uvěřil jsem tak zprávám, že nám hrozí muslimská invaze. Měl jsem strašné sny. Zdálo se mi o vlacích plných muslimů, které přijíždějí k nám. Věřil jsem zprávám, že nám hrozí apokalypsa. Kdyby mě nezavřeli na Pankrác, tak bych v tom asi pokračoval,“ vysvětloval soudu.

„Myšlenka na útok mě napadla v noci z 31. května na 1. června po jednom z těchto hrozivých snů,” dodal.

V prvním vlaku, před který pokácel strom, bylo kromě personálu Českých drah také devět cestujících. Ve druhém bylo šest cestujících a tři pracovníci drah. Ohrozil tak dvě desítky lidských životů.

Před soudem se vyjádřil rovněž k výrobě výhrůžných letáků. Ty byly psány tak, aby působily dojmem, že autor neumí dobře česky. Byla v nich ale řada archaismů, například slovo „dělati“, podle kterých bylo policii hned jasné, že autorem musí být Čech zřejmě vyššího věku.

„Ty letáky, to jsem měl hned. Dělal jsem je na počítači. Trvalo to asi deset minut,” řekl obžalovaný soudu.

Balda chtěl podle obžaloby vyburcovat veřejnost proti uprchlíkům, kteří jsou podle něho nebezpeční. Když ale u nás nespáchali žádný teroristický útok sami, udělal to on a chtěl to na uprchlíky svést.

Zároveň podle policie šířil letáky, které vyhrožovaly teroristickým útokem. Ty měly budit dojem, že jsou psány vyznavačem radikálního islámu.

Jaromír Balda je obviněn z teroristického útoku a z vyhrožování teroristickým útokem.

K první nehodě, kterou podle obžaloby způsobil, došlo 1. června 2017 mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou. Druhý útok se stal na konci července mezi Bezdězem a Bělou pod Bezdězem.

Balda v té době zároveň propagoval hnutí SPD před podzimními sněmovními volbami v roce 2017. Na svém domě i autě měl reklamu hnutí, kterému také poskytl nepeněžité plnění v hodnotě dvanácti tisíc korun. Policie ho tehdy v průběhu voleb musela upozornit na jeho nezákonné jednání, když hnutí propagoval přímo před volební místností, což je zakázáno.

Vlak nevykolejil jen díky velkému štěstí

Muž o sobě tvrdí, že je odpůrcem násilí. V minulosti se zúčastnil protimigračních demonstrací v Praze, podle něj to ale k ničemu nevedlo, a proto se rozhodl pro jinou formu upozornění. Prohlásil také, že má složené zkoušky z kácení stromů a že dřeviny na koleje záměrně umisťoval tak, aby nemohly vlak ohrozit.

"Nekácel jsem je kolmo k trati, ale šikmo, aby tam spadl vršek koruny, kde jsou jenom konce větví, které vlak dokáže překonat. Kdybych si představil, že se tam dostane celý kmen, tak bych to v životě neudělal," řekl. Dopravní znalec však řekl, že první vlak nevykolejil jen s velkým štěstím a že ve druhém případě zase mohly proniknout větve do kabiny strojvedoucího. Překážky byly umístěné v úseku, kde vlaky neměly šanci včas zabrzdit.

Hlavní líčení je nařízené do středy, kdy k soudu přijdou experti z oboru psychologie a psychiatrie a kdy by také mohl padnout verdikt. Státní zástupce Martin Bílý dnes ČTK řekl, že zmínění znalci navrhli soudci, aby Baldovi uložil povinné ambulantní léčení. V úterý budou vypovídat svědci, mimo jiné rodinní příslušníci obžalovaného a také strojvedoucí z obou vlaků.

Reklama

Související témata:

Doporučované