Hlavní obsah

Český Elon Musk vymyslel revoluční baterii a hlásí, že má na sto let dopředu vyprodáno

Vědec Jan Procházka ukazuje, co všechno jeho revoluční baterie vydrží.

 

Reklama

Vejde se do ní víc elektřiny, nebouchá a nehoří. Skoro se nechce věřit, že Čech Jan Procházka porazil amerického vizionáře Elona Muska v globálním závodě o revoluční typ baterie.

Článek

V nenápadné hale číslo 12 v areálu výzkumného ústavu v pražských Letňanech se možná rodí poslední rána ropě nebo uhlí, klasickým palivům. Přední český odborník v nanotechnologiích a vědec Jan Procházka se snaží najít odpověď na důležitou otázku dneška - jak snadno a ve velkém skladovat elektřinu.

Totéž řeší třeba americký podnikatel a vizionář Elon Musk pro své elektroautomobily Tesla nebo němečtí inženýři pro energii ze svých větrných elektráren. Procházka a jeho česká firma HE3DA přichází v globální soutěži se svým řešením: „Naše baterie mají vyšší kapacitu, životnost a hlavně jsou bezpečnější i lacinější," říká Procházka.

Vypadá to jako harmonika

Zní to neuvěřitelně a skoro jako pohádka - až obchodní úspěch jeho firmy potvrdí, zda skutečně přišel s revolučním řešením. Procházkovy baterie vypadají robustně, trochu jako kovová harmonika. Technologické řešení a know-how, které si nechal patentovat po celém světě, tkví ve využití nanomateriálů.

Díky tomu chemik Procházka, který řadu let pracoval ve Spojených státech, odstranil největší slabiny dnešních baterií. Především díky novému materiálu, který si firma HE3DA chrání jako své nejcennější know-how, mohou být silnější elektrody. To doposud nebylo možné, což zásadně omezuje kapacitu baterií.

Všiml si i Washington Post

Změnil také izolační vrstvy mezi jednotlivými elektrodami. Současné plastové materiály se po zahřátí smrskávají, takže brzy dojde ke zkratu mezi elektrodami - a baterie pak shoří nebo vybouchne. Nové nanomateriály, které Procházka použil, vůbec takové problémy nemají. Jeho vynález zaujal i média ve Spojených státech. Například list The Washington Post o něm informoval v textu s titulkem „V závodě o zdokonalení baterií dávají šanci nanotechnologie".

Jan Procházka není úplně neznámý. Je jedním z vědců, kteří se podíleli na vývoji chytrého aktivního nátěru, jenž ničí nečistoty. Po návratu z USA se stal přední českou kapacitou v oboru nanotechnologií a v roce 2007 se začal zabývat vývojem nových baterií. Vývoj a tisíce testů mu trvaly téměř deset let. Dnes (v pondělí) jeho firma oficiálně spustí sériovou výrobu. Slavnostního zahájení v Letňanech se mají zúčastnit premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu Jan Mládek.

Výroba v Horní Suché

Nová baterie ovšem není určena výrobcům mobilních telefonů nebo notebooků. Společnost HE3DA se hodlá orientovat na tři cíle - baterie pro automobilový průmysl, pro domácnosti k solárním panelům na střeše a ty největší pak pro energetiku. Zatímco v Letňanech má firma hlavně vývoj, výroba by se měla rozběhnout v Horní Suché v Moravskoslezském kraji. Do společnosti už vstoupil čínský investor a s vkladem téměř 1,5 miliardy korun získal menšinový podíl.

Cílem firmy je nejen prodávat baterky, ale dodávat automobilkám přímo celé výrobní linky na míru - a pak inkasovat licenční poplatky. „Naše padesátivoltové autobaterie umožní řadu inovací v automobilovém průmyslu. Jakmile budou výrobci automobilů připraveni je využít, jsme schopni dodávat tyto baterie o rozměrech a váze dnešních olověných akumulátorů, tudíž bez nutnosti změny designu karoserie. Je to revoluční cesta k bezpečnému a cenově dostupnému vysokovýkonovému akumulátoru s rychlonabíjením," věří Procházka.

Reklama

Doporučované