Hlavní obsah

Český éter ovládl hit Za 100 let, zpívají ho Farna, Klus či Mirai

Pusťte si klip k písničce Za 100 let. Jak se vám líbí?Video: Supraphon, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhlasovými stanicemi zní už déle než týden novinka Za 100 let, která připomíná sté výročí vzniku republiky. Písnička oslovila hudební dramaturgy napříč českými rádii natolik, že nasazením v playlistech vyšvihli song na jeden z nejhranějších českých hitů posledních dní.

Článek

Myšlenka na vznik písničky, odkazující na významné jubileum, se zrodila původně jako bláznivý nápad v parném létě letošního roku při setkání vydavatelství Supraphon se zástupci elektronických médií. „Nápad vznikl už v únoru. Chtěli jsme spíš odlehčenou formou ukázat, že i když to tady občas nestojí za ‚nic’, pořád to tady máme rádi a je to tu vlastně fajn,“ říká k nápadu Markéta Rachmanová, programová ředitelka sítě Hitrádií. Právě ona byla autorkou projektu.

+2

Představa ale dostala reálný rozměr, když na první pohled s neřešitelným zadáním na píseň o sto letech České republiky, resp. Československa, byli osloveni Jana Infeldová a Jan Vávra z folk popových Jananas. Ti jsou pověstní svými mimořádně zdařilými chytrými texty. Hudební produkce se ujal vyhledávaný současný producent Dalibor Cidlinský jr.

„Od začátku jsme chtěli tímto songem trochu bourat hranice i mezi mediálními domy. Cíl byl jasný: Zapomeňte na to, že jsme si navzájem jako rádia konkurencí a pojďme dát republice dárek v podobě songu společně – ideálně všichni najednou. Protože jen tak z toho můžeme udělat hit, který si lidé budou zpívat a bude důstojnou a přitom zábavnou oslavou výročí naší země,“ doplňuje Rachmanová.

Anketa

Líbí se vám písnička Za 100 let?
Ano
86,7 %
Ne
13,3 %
Celkem hlasovalo 4187 čtenářů.

Písni nakonec propůjčilo hlas celkem třináct osobností populární hudby, mezi kterými jsou Marek Ztracený, Tomáš Klus, František Černý, Mirai, Ewa Farna, Xindl X, Michal Hrůza, Slza či Debbi.

Reklama

Související témata:

Doporučované