Hlavní obsah

Český fintech start-up Roger loni vyrostl o třetinu. Profinancoval faktury za miliardu korun

Foto: Roger

Šéf platformy Roger Adam Šoukal

Reklama

Byznys firmy, která zprostředkovává financování faktur malých a středních podniků, meziročně rostl o desítky procent. Pomáhá mu i růst úrokových sazeb České národní banky (ČNB), který zdražuje konkurenční produkty.

Článek

Loni se na on-line platformě uskutečnilo 4 521 aukcí, což znamenalo 77% meziroční nárůst investičních příležitostí. Přibylo i investorů, konkrétně je jich nyní o 26 %.

Za zásadní ukazatel uvádí firma, která podle předběžných odhadů loni hospodařila se ziskem v řádu desítek tisíc korun (tedy tzv. kladnou nulou) objem profinancovaných faktur.

Ten loni dosáhl poprvé v historii miliardy korun, čímž přibližně dorovnal součet všech předcházejících roků a zároveň překonal rok 2017 o třetinu.

Podle ředitele Rogera Adama Šoukala se na výsledku podepsala i úroková politika centrální banky. Provozní financování na Rogerovi vychází dle statistik pro mnoho firem výhodněji než provozní úvěr u komerčních bank, což umocnilo právě i zvyšování úrokových sazeb ze strany národního regulátora.

„Průměrný úrok, za který Roger loni financoval, byl 1,57 % z hodnoty faktury,“ říká Šoukal. V posledním čtvrtletí roku 2018 si tak klienti Rogera půjčovali v průměru o téměř 1 procentní bod výhodněji než v klasických bankách.

Firma Roger (dříve Investiční aukce) funguje jako tzv. peer to peer platforma, tedy podobně jako obdoby retailového bankovnictví Lending Club či Zonky. Narozdíl od nich se ale nesoustřeďuje na spotřebitelské půjčky, ale na korporátní financování – konkrétně faktoring.

Na platformě Roger spojuje malé a střední firmy, které drží dlouhé faktury vystavené velkými společnostmi a drobné investory, kteří jim je jsou ochotni okamžitě proplatit. Samozřejmě ne v úplně plné hodnotě.

„Těmto firmám vznikají náklady okamžitě a dodávají do společností, jejichž faktury mají splatnost i 60 dnů, proto je možnost dostat peníze za tři dny důležitá. Nemusí tak využívat překlenovací úvěry nebo se jakýmkoliv dalším způsobem zadlužovat. Výhodou Platby od Rogera je, že rizikovost posuzujeme na základě odběratele. Díky tomu jsou i menší firmy dodávající velkým společnostem schopné dosáhnout na tento způsob financování,“ vysvětluje ředitel společnosti Šoukal.

Největší zájem byl o financování faktur za obchodními řetězci jako Penny, Albert nebo Globus. Mezi odběratele, o které je na platformě stále větší zájem, patří internetové obchody jako Alza nebo Mall.

Tento rok plánuje firma objem profinancovaných faktur zdvojnásobit a zároveň chystá expanzi na Slovensko, do Polska a Španělska.

Reklama

Související témata:

Doporučované