Hlavní obsah

Český fotbal může přijít o dva kluby v předkolech Ligy mistrů. Co by se muselo stát?

Viktoria Plzeň si zahraje Ligu mistrů už potřetí. Jenže už brzy může být pro český fotbal všechno jinak.Video: David Janeczek

 

Reklama

Český klubový fotbal letos těží z parádních výsledků tuzemských klubů v pohárové Evropě, ale v nadcházejících letech bude hůř a domácí fotbal může přijít o dvě místa v předkolech Ligy mistrů.

Článek

Viktoria Plzeň si letos užívá přímý postup do Ligy mistrů, to se napřesrok opakovat nebude. Stejně tak už není jistá ani účast vítěze poháru v základní skupině Evropské ligy. A nyní je v ohrožení i možnost nasadit do kvalifikace o Ligu mistrů hned dva týmy, jako tomu bylo v posledních letech.

Proč? Protože český fotbal byl ještě před dvěma lety 11. v žebříčku koeficentů UEFA. Ten odráží výsledky klubů v evropských pohárech a v tomto žebříčku český fotbal klesá.

Český fotbal má sice v probíhající sezoně jistá tři místa v základních skupinách evropských pohárů, ale pokud Plzeň, Slavia a Jablonec neuhrají v Lize mistrů, respektive Evropské lize dostatečný počet bodů, tak reálně hrozí, že za dva roky v kvalifikaci o Ligu mistrů bude startovat pouze český šampion a další tři týmy si zahrají o Evropskou ligu.

V letošní sezoně se v pohárové Evropě hraje o nasazení zemí do ročníku 2020/2021 a před závěrem kvalifikace do základních skupin Ligy mistrů a Evropské ligy okupuje český fotbal 16. místo. K jistotě dvou účastníků v boji o Ligu mistrů musí být na konci sezony nejhůře patnáctý.

Současnou pozici českého fotbalu může ještě vylepšit také Sigma Olomouc, kterou ale v play off o Evropskou ligu čeká španělská Sevilla, tedy nejúspěšnější tým Evropské ligy v historii.

Naopak pražská Sparta, která z českých klubů uhrála za posledních pět let nejvíce bodů do koeficientu, už druhým rokem v řadě vypadla hned v prvním dvojzápase, čímž trpí i český pohárový koeficient.

Na momentálně patnácté Chorvatsko ztrácí tuzemský fotbal pouhé desetinky bodu, navíc kluby ze země vicemistrů světa letos v pohárové Evropě reprezentuje už jen Dinamo Záhřeb, které čeká závěrečné předkolo o postup do Ligy mistrů se švýcarským Young Boys Bern.

Český fotbal má na dostřel také třeba Řecko, Nizozemsko a Dánsko. Jenže všechny tři země mají ve hře o postup do základních skupin evropských pohárů alespoň dva týmy.

Navíc Nizozemsko s Řeckem má dokonce ještě dvě želízka v boji o postup do základní skupiny Ligy mistrů a tedy jistotu minimálně základní skupiny Evropské ligy.

Každopádně české kluby se musejí ohlížet i za sebe. 17. Švýcarsko má na český fotbal minimální ztrátu a stále ještě tři kluby ve hře a ze zadních pozic útočí navíc Kypr se Srbskem.

Reklama

Doporučované