Hlavní obsah

Český hokej se těší na návrat velké hvězdy: Plekanec ukončil smlouvu v Montrealu a dohraje sezonu doma

Hokejový útočník Tomáš Plekanec končí v Montrealu.

Reklama

Hokejový útočník Tomáš Plekanec nečekaně ukončil smlouvu v Montrealu. Podle informací Seznamu tím definitivně končí hráčova kariéra v zámoří.

Článek

Pětatřicetiletý útočník a účastník jedenácti světových šampionátů má namířeno domů, měl by dohrát sezonu v České republice.

Plekanec v letošní sezoně za Montreal odehrál pouze tři zápasy. Stačilo mu to k tomu, aby překonal metu 1000 odehraných zápasů v nejlepší lize světa. V jubilejním utkání vstřelil gól a byl vyhlášen hvězdou večera, zároveň ho trápily problémy se zraněním zad. Zkušený útočník podepsal před sezonou smlouvu na 2,5 milionu dolarů, tu s ním teď klub vypoví.

Dlouholetou oporu hokejové reprezentace čeká podobný osud jako nedávno Jana Kováře. Plekanec byl umístěn na listinu nechtěných hráčů, během následujících 48 hodin po něm může sáhnout kterýkoliv jiný klub. Podle informací Seznamu tak ale žádný neučiní, Plekanec totiž za jiný tým v NHL sám nemá zájem hrát.

Účastník jedenácti světových šampionátů strávil prakticky celou svou zámořskou kariéru v dresu Canadiens s výjimkou pár týdnů na konci minulé sezony, kdy jej klub vyměnil do Toronta. Generální manažer ale hráči slíbil, že se v létě může do Montrealu vrátit a kariéru dohrát v dosud nejúspěšnějším hokejovém klubu planety – a svůj slib splnil. Mimo jiné i o tom Plekanec před pár dny promluvil také v exkluzivním rozhovoru pro Seznam.

V něm přiznal, že tahle sezona s největší pravděpodobností bude jeho poslední. Tehdy ale nejspíš ještě sám netušil, že v červeném dresu neodehraje už žádný další zápas. Přijde tak o jeden velký milník, jako teprve šestému hráči v historii klubu se mu nepodaří za Montreal v NHL odehrát více než tisícovku zápasů. Aktuálně jich má za Canadiens na kontě 984. Celkem v NHL odehrál 1001 zápasů s bilancí 608 bodů (233+375). Dalších 94 zápasů a 54 bodů (18+35) přidal ve Stanley Cupu.

Plekanec je juniorský mistr světa, s dospělou reprezentací vyhrál jednou stříbro a dvakrát bronz. Velký úspěch v dospělé kategorii mu zatím chybí. Může to změnit už v průběhu této sezony, kterou hokejista údajně plánuje dohrát doma. Zatím není jasné, zda zvolí mateřské Kladno a pomůže mu k návratu do nejvyšší soutěže.

Mnohem pravděpodobnější v tuto chvíli je, že Plekanec zvolí některý z předních klubů Tipsport extraligy. I to ostatně v rozhovoru pro Seznam před nedávnem naznačil: „Budu to řešit, až na to přijde řada. Určitě chci odehrát rok na Kladně, ale jestli to bude už příští, nebo až za dva roky, to neumím říct. Bude záležet na tom, kde o mě bude zájem a co mi bude dávat smysl,” řekl Plekanec.

„Vrátím se do Česka. Kladno je můj domov a srdcová záležitost. Ale záleží, v jakém týmu o mě bude zájem, jak do něj budu pasovat jako hráč a jaká bude moje role. Chci se vrátit jako hokejista, který tu může bavit svojí hrou lidi a bude platný týmu. Neberu to tak, že jedu z NHL do hokejového důchodu přes extraligu. Beru to tak, že přijedu hrát hokej domů,“ dodal hokejista.

Připomeňte si, jak se Plekanec vracel „domů”: Když peníze nehrají roli. V Montrealu čeká Plekyho dojemná sezona.Video: Adam Sušovský

Reklama

Související témata:

Doporučované