Hlavní obsah

Český hokej vstoupil do další éry: Říha a spol. slyšeli potlesk, i když v nových dresech prohráli

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Česká reprezentace vstoupila do další éry: Hokejisté oblékli nové dresy, do ostrého zápasu je poprvé vedl trenér Miloš Říha. Diváci se bavili.

Reklama

Vskutku povedené oslavě 110 let výročí českého hokeje chybělo jediné: Národní tým poprvé vedený trenérem Milošem Říhou v historických kulisách holešovické sportovní haly prohrál se Švédskem 2:3. Český tým symbolicky vkročil do další éry. Hráči poprvé oblékli nové dresy bez státního znaku a z ledu je vyprovázel potlesk.

Článek

Mladí hráči docházejí, kvalita v hokejové extralize je bídná, medaile z mistrovství světa visí příliš vysoko. Posledními dny rezonovala v českém hokeji pochmurná témata, která svou upřímností vyvolal i nový reprezentační trenér Miloš Říha.

Existuje nějaký pozitivní vzkaz? Ano. Český hokej náramně baví. Třebaže se na velké úspěchy jen vzpomíná, i zdánlivě rutinní zápas Euro Hockey Tour se Švédskem umí proměnit ve vskutku strhující sportovní show.

Národní tým při Říhově premiéře na střídačce nebyl horší. Vyrovnanou bitvu ztratil těsně 2:3 a hráčům po utkání tleskala hala ve stoje. „Přál bych to každému zažít. V těchhle chvílích musí být člověk hrdý na to, že je Čech,“ prohlásil brankář Jakub Kovář. Nebyla to žádná přehnaná slova: Zápas si užíval natolik, že z něj v první přestávce neodstoupil ani přes obnovené zranění. Dochytal ho pod injekcemi tlumícími bolest.

Český hokej ve čtvrtek prožíval další mimořádný večer. V kulisách historické sportovní haly v Holešovicích oslavil 110 let výročí od svého založení.

Ohromující doprovodný program hrál na strunu nostalgie a dojetí, vzpomínalo se na první krůčky z rybníku až k památným triumfům na světových šampionátech či olympiádě v Naganu. Vzkazy a přání do další éry na kostce připomněly i legendy světového hokeje: „The Great One“ Wayne Gretzky, Jari Kurri nebo Vladislav Treťjak. Ten byl ve VIP prostorách haly přítomen dokonce osobně. Proti československé reprezentaci přímo v této hale svedl několik památných bitev, patrně poprvé v životě ho tam diváci vítali s ovacemi a potleskem.

Do Holešovic, kde se po odchodu Sparty do moderní O2 areny nehrál ostrý hokejový zápas tři roky, se jich vměstnalo téměř deset tisíc.

Když spolu se šéfem Mezinárodní hokejové federace IIHF René Faselem vkročil na led i Jaromír Jágr, hala explodovala nadšením. Symbolicky jejich úvodním vhazováním český hokej vkročil do nové éry: doslova. Národní tým totiž vůbec poprvé v ostrém zápase oblékl dresy, z nichž zmizel státní znak. Hokejisty zároveň poprvé vedl do zápasu nový trenérský tým v čele s Milošem Říhou.

Na hodnocení je příliš brzy. Vzhledem k vrcholu sezony, kterým bude květnové mistrovství světa v Bratislavě i s účastí hvězd NHL, listopadové zápasy evropských výběrů zase tolik neukáží. Mohou jen napovědět a něco naznačit. Třeba to, že se s Říhou rozhodně nebudete nudit. Střídačka českého týmu v zápase ožila.

Známý bouřlivák si premiéru na ní evidentně užíval. Po klidném začátku spolu s rostoucí atmosférou v hale zvyšoval hlas a taky měnil barvu do ruda. Na konci druhé třetiny se pustil do rozhodčích, posledních pět minut bitvy ho strhlo natolik, že ze svého tradičního místa sestoupil před hráče a zápas sledoval přímo od mantinelu. Češi si vytvořili dlouhý zámek, k vyrovnání chybělo málo…

„Když jsem viděl Švédy při tréninku, byl jsem trochu v obavách. Znepokojovalo mě, že jsme se setkali na poslední chvíli a říkal jsem si, jestli jsme nenaložili na hráče moc náročný a taktický hokej. Ale spadlo to ze mě a byl jsem nakonec spokojený. Plnili jsme to, co jsme měli. Už od první třetiny jsme předváděli náročný hokej a vydrželi jsme bruslit. V poslední třetině jsme byli dokonce i lepší,“ řekl Říha.

Češi byli víceméně celý zápas aktivnější, ukázala se hlavně první formace Sekáč – Nestrašil – Kubalík. Švédové ale i jejich nápor ustáli, za rozdíl ve skóre mohou dvě laciné české individuální chyby.

„Lidé viděli, jak kluci dřeli. Byly tam i technické věci a hráči do toho dali srdce. Máme za sebou dobré utkání, po kterém nemůžeme říct, že by vyhrál lepší. Byl jsem mile překvapený i z tak bouřlivé atmosféry. Děkuji divákům, že jsme takto společně oslavili 110 let českého hokeje. Snad nám lidé pomohou a budou věřit tomu, že se tým bude dále zlepšovat,“ pokračoval trenér. Také on ocenil potlesk fanoušků, který si hráči vysloužili i přes porážku.

„My divákům tleskáme také. Pokud budeme všichni držet za jeden provaz, vítězné časy se mohou zase vrátit. Jak slyším kluky mluvit v kabině, cítím, že jsou přesvědčení a věří tomu. Ale nesmíme zůstat stát, musíme jít dál a pracovat. Ještě více nutit hráče z extraligy, aby přidali. Tým se bude tvořit, nejdůležitější je až mistrovství světa na jaře,“ uzavřel Říha.

Češi se během dneška letecky přesunou do Helsinek, tam odehrají zbytek finské Karjaly. V sobotu nastoupí proti domácímu týmu, v neděli Říha poprvé povede tým proti Rusku, kde zažil nejlepší léta své trenérské kariéry.

Reklama

Doporučované