Hlavní obsah

Český kandidát Dlouhý vypadl z boje o post šéfa OECD

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Reklama

aktualizováno •

Dlouhý byl oficiálním kandidátem české vlády. Do volby se přihlásilo deset kandidátů, včetně estonské prezidentky a bývalé eurokomisařky.

Článek

Prezident české Hospodářské komory Vladimír Dlouhý vypadl z volby generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vlivná mezivládní organizace světových parametrů v těchto dnech vybírá finalisty volby.

Na podzim se do ní přihlásilo deset kandidátů, včetně českého exministra obchodu Vladimíra Dlouhého. Stávající prezident české Hospodářské komory byl oficiálním kandidátem Česka, jeho kandidaturu podporovala česká vláda a diplomacie.

Mezi finalisty se však neprobojoval. „Ano, nepostoupil jsem,“ uvedl bez dalšího komentáře v SMS zprávě pro Seznam Zprávy Dlouhý.

„V této souvislosti chci velmi poděkovat Ministerstvu zahraničních věcí ČR i čelným představitelům ČR, kteří moji kandidaturu do vedení OECD v posledních měsících podporovali,“ napsal později v úterý Dlouhý v tiskové zprávě.

„Jsem přesvědčen, že jsme společně během kampaně i při setkáních se zástupci OECD reprezentovali Českou republiku se ctí a představili ji jako zemi, která je schopna ucházet se o nejvyšší posty významných světových organizací,“ dodal.

Silní protikandidáti

Česko oficiálně předložilo Dlouhého kandidaturu na začátku září. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) tehdy uvedl, že česká diplomacie udělá pro podporu Dlouhého maximum. Chtěl napravit situaci, kdy je podle jeho vyjádření střední Evropa podreprezentovaná ve vedení mezinárodních institucí.

„Konkurence byla obrovská. Myslím, že bychom si z toho měli odnést pozitiva - například popularizaci OECD u širší veřejnosti. Česko musí mít ty nejvyšší ambice, a to i do budoucna,“ komentoval výsledek ministr Petříček.

Český kandidát měl ve volbě silnou právě regionální konkurenci. Sedm kandidátů bylo ze starého kontinentu, tři byli ze zemí bývalého východního bloku, a to současný polský ministr pro klima Michal Kurtyka nebo estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová. Mezi uchazeči je i bývalá švédská eurokomisařka Cecilia Malmströmová.

Kampaň za zvolení ovlivnila koronavirová pandemie. Dlouhý například musel svůj kandidátský projev přednést online, stejně jako ostatní kandidáti.

Nový generální tajemník bude zvolen nejpozději 1. března. Funkce se vítěz ujme v červnu a jeho či její mandát bude trvat pět let, tedy do roku 2026. V současnosti tuto funkci zastává Mexičan José Ángel Gurría.

Reklama

Doporučované