Hlavní obsah

Český kanoista Lukáš Rohan vybojoval v Tokiu stříbrnou medaili

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Rohan.

Reklama

aktualizováno •

Rohan se sice ve finálové jízdě jednou dotkl čtvrté branky, i tak dojel ve skvělém čase 101,96 sekundy. Vyhrál Slovinec Benjamin Savšek. Česko tak na OH v Tokiu získalo první medaili, a to stříbrnou.

Článek

Česká výprava si v Tokiu přiipsala zisk prvního cenného kovu. Kanoista Lukáš Rohan skončil při svém premiérovém závodě singlkanoistů na olympijských hrách druhý. Závod na divoké vodě vyhrál Slovinec Benjamin Savšek.

Lukáš Rohan se sice ve finálové jízdě jednou dotkl čtvrté branky, i tak dojel ve skvělém čase 101,96 sekundy. Navázal tak na stříbro z mistrovství Evropy v pražské Troji minulý rok.

Lukáši Rohanovi je 26 let a je pokračovatelem slavné rodinné tradice. Jeho otec Jiří Rohan totiž ve své sbírce opatruje dvě stříbrné olympijské medaile z her 1992 v Barceloně a 1996 v Atlantě. Legendární Jiří Rohan působil v kategorii C2 ve dvojici s Miroslavem Šimkem. Čtyřikrát spolu vyhráli mistrovství světa, šestkrát Světový pohár.

Otec Jiří Rohan získal své olympijské stříbro ve 27 letech, Lukáš na to nyní navázal jako o rok mladší. Jeho dosavadní sbírka úspěchů byla přece jen méně výrazná než u otce. Kromě titulu vicemistra Evropy si zapsal ještě jedno vítězství v závodě Světového poháru.

Obou těchto výher dosáhl na „domácím“ kanále v pražské Troji, o to cennější je tedy jeho úspěch z olympijské tokijské vody.

Slovinec Benjamin Savšek byl v olympijském závodě suverénní a nedostižný. I kdyby si Lukáš Rohan nepřipsal penalizaci za „šťouch“ a projel trať čistě, stejně by svým časem na Slovince nestačil. Bronz si připsal Sideris Tasiadis pod německou vlajkou.

Vodní slalom na divoké vodě patří historicky mezi nejúspěšnější české olympijské disciplíny. Po rozdělení republiky získala Štěpánka Hilgertová dvě zlaté olympijské medaile v kategorii K1, a to na hrách v Atlantě a Sydney.

Lukáš Pollert navázal na své federální zlato z Barcelony stříbrnou medailí z Atlanty v roce 1996. Dvojí stříbrný medailový příspěvek dvojice Rohan–Šimek už jsme zmiňovali.

V Londýně 2012 pak přidal olympijské stříbro i Vavřinec Hradilek v kategorii K1.

A ve sbírce nechybí i několik bronzových medailí. Dvojice Jiras–Máder ji získala v Sydney, Volf se Štěpánkem v Aténách. A na minulé olympiádě v Riu pak Jiří Prskavec, který bude patřit mezi medailové aspiranty v kategorii K-1 i letos v Tokiu.

Reklama

Související témata:

Doporučované