Hlavní obsah

Český komunista se nechává hostit od Rusů. Vyjde to levněji

Jaromír Kohlíček se rád na veřejnosti podělí o své zážitky z cest.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Europoslanec komunistů jezdí rád na Krym a do Ruska. V čestném prohlášení uvedl sedm cest, které si nechal zaplatit.

Článek

Europoslanec komunistů Jaromír Kohlíček se netají kontakty s ruskými organizacemi, které jsou prodlouženou rukou diplomacie Moskvy a jejichž činnost jde v řadě případů proti oficiální politice České republiky.

Jeho vztahy s nimi – jde o Jaltské ekonomické fórum, politickou stranu Spravedlivé Rusko a o Ruský mírový fond – jsou blízké tak, že na několika jejich akcích si český komunista nechal cestu a pobyt zaplatit.

Seznam to zjistil z přehledu čestných prohlášení, která musí europoslanci zveřejňovat na svých stránkách webu Evropského parlamentu. Musí přitom uvést jméno hostitele, název akce a to, co mu třetí strana zaplatila – zda šlo o ubytování, dopravu či další služby a také to, ve kterém hotelu se ubytoval.

Proč bych to platil

Kohlíčkova prohlášení hovoří o sedmi případech, kdy ho prokremelské instituce pozvaly a výlohy za něj uhradily.

Stihl to i v čase zkráceného mandátu – europoslancem se totiž nestal hned ve volbách v roce 2014, ale až v únoru 2016, kdy nahradil v europarlamentu zesnulého kolegu z KSČM Miloslava Ransdorfa.

Jak bylo zmíněno, samotnými cestami do Ruska se místopředseda europarlamentního výboru pro průmysl, výzkum a energetiku netají. Hojně o nich informuje na Facebooku, přičemž o jeho zážitcích z cest často referuje také přiznaný nástroj kremelské propagandy, server Sputnik.

Z čestného prohlášení plyne, že organizace prosazující politiku Moskvy platily v posledních třech letech za českého komunistu dvakrát na Jaltském mezinárodním ekonomickém fóru (YIEF), jednou na prezentaci této akce ve Vídni, dále europoslanec KSČM řečnil v Petrohradě na konferenci ke 100. výročí Velké říjnové revoluce a za ruské peníze si potřásal rukou se syrským vůdcem Bašárem Asadem nebo dozoroval průběh komunálních a prezidentských voleb v Rusku.

V tom, že se nechá hostit od vlivových organizací Kremlu a že si nechá platit i účast na akcích konaných na Krymu, což je v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou, nevidí Jaromír Kohlíček problém. I když na otázku Seznamu říká, že by si výlohy mohl platit i sám, protože do Ruska jezdí i za své.

„Proč bych to dělal sám za vyšší peníze než to mohou udělat organizátoři, kteří dostávají množstevní rabat, když organizují návštěvu větší skupiny lidí,” vysvětluje důvod, proč si v několika případech nechal cestu a výlohy pobytu hradit.

Možnost, že by organizátorům vyplatil zpětně svůj podíl, aby cesta nebyla nikým sponzorovaná, také podle europoslance nepřichází v úvahu. „Říkali – nám by to dělalo problémy,” uvedl.

Značka kvality

Europoslanec Kohlíček pak také ochotně popsal, jak se k takovým pozváním dostal.

V případě Krymu mu prý jeho přátelé z Ruska přinesli zvací dopis od představitele Autonomní republiky Krym Sergeje Aksjonova. „Několikrát jsme se setkali přímo na Krymu. Známe se, stejně jako s předsedou jejich parlamentu,” uvedl Kohlíček.

Návštěva Bašára Asada byla zas podle něho součástí „balíku”, se kterým byl osloven na kongresu Evropské levicové strany. Jeho druhou součástí byla účast na konferenci 100. výročí ruské revoluce a současný socialismus.

S třetí organizací, tedy s lidmi z Ruského mírového fondu, se podle svých slov Jaromír Kohlíček potkal na jedné z mírových akcí. Kde přesně, si ale už nevybavuje, protože, jak uvedl, „je jich hodně”.

A jako nezávislého pozorovatele pro ruské volby byl prý vybrán i proto, že je skutečným oficiálním pozorovatelem OBSE. „Je to značka kvality,” dodává.

Jaro na Jaltě

Z Kohlíčkova čestného prohlášení vyčteme, že jeho první cesta za ruské peníze se uskutečnila v dubnu 2016. Dva roky po ruské anexi poloostrova mu pořadatelé už zmíněného ekonomického fóra zaplatili dvě noci v luxusním hotelovém komplexu Mrija.

Akci sponzoruje vláda Krymské republiky a na webu se zaštiťuje podporou administrativy ruského prezidenta. Organizačnímu výboru pak podle webu předsedá lídr Autonomní republiky Krym Sergej Aksjonov, který je na sankčním seznamu osob, který EU vytvořila po krymské krizi.

Na takové akce se zvou politici a podnikatelé, aby se vytvořilo zdání, že Krym je úplně normální a je zde prostor pro skvělé příležitosti,” přibližuje kontext akce Karel Svoboda z katedry ruských a východoevropských studií Univerzity Karlovy.

Znovu na Jaltské fórum pak letěl Jaromír Kohlíček za dva roky v dubnu 2018. Organizátoři jej ubytovali opět v hotelu Mrija a opět pobyl dvě noci. Tentokrát jeho cesta, na niž se vydal také senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava, vzbudila větší rozruch. Proti jejich návštěvě Krymu se ohradilo ukrajinské velvyslanectví.

Proč jel na Jaltu

„Moji rodiče v roce 1956 přijeli z letní odborářské rekreace na Krymu a byli tím, co tam viděli, nadšeni. Říkali mi, Járo, jednou se tam musíš podívat,“ vysvětluje Jaromír Kohlíček v dobovém textu, který zavěsil na svůj facebookový profil krátce po svém návratu z první cesty na Krym. To samé zopakoval i v rozhovoru pro Seznam.

Čekali, až přijedu

S Jaltským fórem se pojí i další placená cesta, která však měl cíl ve Vídni.

Šlo o prezentaci Jaltského fóra a europoslanci Kohlíčkovi platil podle jeho čestného prohlášení cestu a jednu noc v hotelu vlivný a bohatý ruský politik Andrej Nazarov, který jaltské akci spolupředsedá. Jeho jméno je spojeno s Podnikatelským Ruskem, ekonomickou organizací hájící ruské zájmy.

„Nazarovova role je zajistit přísun zahraničních investic na Krym,” vysvětluje jeho roli už citovaný odborník z Karlovy univerzity. Kohlíček byl pro organizátory ve Vídni zřejmě důležitým hostem, neboť si začátkem akce počkali na jeho přílet.

„To jsem nezažil nikdy předtím ani potom,” řekl o tomto zážitku Seznamu. „Bylo to pro Němce a Rakušany, kterým jsme říkali: ano, ten Krym je velice zajímavá destinace z hlediska rozvoje turistického ruchu,” vylíčil.

Uvedl také, že se akce kromě něj účastnili zástupci Autonomní republiky Krym a dva účastníci z minulých fór.

Ruské pozvání k Asadovi

Europoslanec Kohlíček se nezapojil jen do ruské propagandy ve vztahu k Ukrajině a Krymu. Třídenní cestu do Sýrie mu v polovině března 2017 zaplatila ruská politická strana Spravedlivé Rusko.

„Je to malá, Kremlem tolerovaná pseudoopoziční parlamentní strana. Její funkcí je vytvářet dojem plurality ruského politického systému. Avšak někteří její představitelé jako třeba předseda Sergej Mironov, tedy někdejší předseda ruského senátu, a další mají své místo v mocenském systému,” říká novinář dlouhodobě žijící v Rusku Jiří Just.

Sergej Mironov přitom také patří mezi lidi, které EU zařadila na sankční seznam.

Z čestného přiznání Jaromíra Kohlíčka je patrné, že mu ruská strana platila ubytování na dvě noci v hotelu Dama Rose, hotel v Damašku a letenku.

Na Facebooku se pak český europoslanec pochlubil s fotografiemi, na nichž si potřásá rukou s prezidentem Sýrie Bašárem Asadem, velícím generálem na základně letectva Ruské federace Hmeimim nebo společnou fotografií s předsedkyní parlamentu Hedijou Abbas.

„Cílem návštěvy v Sýrii bylo setkat se s Bašárem Asadem a společně s poslanci ruské Dumy s ním projednat návrh možného dalšího postupu v mírovém procesu,” citoval následně Kohlíčka Sputnik.

Co psali ve Sputniku

„Působil na mě jako jemný člověk, jako člověk, který je velmi nerad, že se v Sýrii bojuje, který je ovšem rozhodnutý přivést Sýrii k míru. Má velmi mírumilovné názory, to nejsou žádné radikální věci,“ charakterizoval Bašára Asada Kohlíček.

„Ruská armáda tam vydávala jídlo pro děti. Děti dostaly školní pomůcky jako pomoc z Ruska,“ líčí Kohlíček návštěvu Aleppa. „Bylo nám několikrát zdůrazněno, že bojuje syrská armáda. Ruská armáda zajišťuje dvě věci, první je letecká podpora a druhá věc jsou humanitární akce,“ dodává.

Jak jsem viděl volby

Jako poslední z těch, kdo ho hostili na cestách na východ, zmiňují Kohlíčkova čestná prohlášení organizaci Ruský mírový fond.

Ten podle zápisů dvakrát platil českému komunistovi cestu do Ruska, kde v roce 2017 dohlížel na čistý průběh komunálních voleb v Moskvě a v roce 2018 v Krasnodaru na prezidentské volby.

Ruský mírový fond je nástupce Sovětského mírového fondu.

„Vede ho kontroverzní, ale vlivný poslanec Státní dumy Leonid Sluckij. Fond funguje k prosazování kremelské politiky pomocí podpory spřízněných osob v zahraničí,” popsal organizaci novinář Jiří Just.

Leonid Sluckij je rovněž uveden na sankčním seznamu nežádoucích osob.

Ruský mírový fond

Facebook fond vykresluje jako organizaci podílející se na převážně kulturních akcích – pořádá výstavy nebo se spolupodílí na pěveckých přehlídkách a vědeckých konferencích, například zmiňuje Mezinárodní vědecké fórum nevládních partnerů UNESCO. Ve výroční zprávě fondu za rok 2017, uvedené na anglické verzi jejich internetových stránek, je pak uvedeno ve výčtu aktivit například to, že fond spolu s ruskou zpravodajskou agenturou Russia Today vytvořil materiály podporující domácí i zahraniční turismus na Krymu. Na akci bylo podle dokumentu přidělen jeden milion rublů. „Zvláštní pozornost věnuje fond poskytování humanitární pomoci obyvatelům jihovýchodu Ukrajiny,“ stojí o kus dále. Do nemocnice v Donbasu zaslal chirurgické přístroje, vozíky, perforátory pro roubování kůže a sady lékařských přístrojů, pro celkové množství více než 1,55 milionu rublů.

Reklama

Související témata:

Doporučované