Hlavní obsah

Český Krumlov opraví jídelnu v kasárnách, na podzim zve investory

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Český Krumlov opraví části gastrobloku v areálu bývalých kasáren Vyšný, kde by měla postupně vzniknout nová městská čtvrť. Radnice opraví vchody do staré jídelny a vybuduje nové toalety.

Článek

Prostor by mohl časem sloužit pro konference a podobné akce. První z nich chtělo město v areálu kasáren uspořádat v květnu, mělo jít o konferenci pro zájemce, kteří by mohli ve Vyšném investovat. Kvůli koronaviru se akce přesunula na září. „Musíme ten blok trošku upravit, hasiči si přejí, aby tam byly dva funkční východy, je poškozené schodiště,“ řekl po jednání radních starosta Dalibor Carda (SN-Město pro všechny). Město také vybuduje nové toalety.

Opravy vchodu vyjdou na 200 tisíc korun, záchody na 400 tisíc, investice si celkem vyžádá 600 tisíc korun. Radnice má tři zájemce, kteří by chtěli v areálu postavit domov pro seniory nebo Alzheimer centrum. „Je to předběžné vyjádření zájmu, ale zatím nic konkrétního,“ řekl Carda. Areál chce město rozdělit v územním plánu na menší části, aby si mohli developeři vybrat a začít stavět.

V bývalých českokrumlovských kasárnách Vyšný by mohla vzniknout nová čtvrť až pro 3000 lidí, odhad nákladů je čtyři miliardy korun. Na ploše 24 hektarů by mohly být bytové domy, dům pro seniory s kapacitou 100 míst, školka, restaurace i další služby. Město má již architektonickou studii od firmy Ateliér 8000, loni ji vzali na vědomí zastupitelé.

S první etapou prací lze začít do tří let. Některé pozemky město prodá, část si nechá pro dům seniorů či školku. Zachová i takzvaný Nový dvůr v místě původního statku, který má podle architektů historickou i stavební hodnotu. V kasárnách bydlelo přes 3000 vojáků, teď prostory chátrají.

Kasárny Vyšný byly původně schwarzenberský statek. Nové kasárny vznikaly v 60. a 70. letech 20. století pro pohraniční vojsko, v 90. letech sloužil areál mezinárodním jednotkám SFOR. Když ho město převzalo, muselo odstranit ekologické zátěže, za což zaplatilo přes 20 milionů korun.

Reklama

Doporučované