Hlavní obsah

Český lék na rakovinu. Třicet pacientek vstupuje do další fáze testů

Večerní zprávy na Seznamu: lék proti rakovině vaječníku.

 

Reklama

Firma patřící do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera otevírá další část testování přípravku proti rakovině vaječníků. Výsledky předchozích etap vypadají nadějně.

Článek

Třicet pacientek s nádorovým onemocněním vaječníků dnes může vstoupit do nové klinické studie léku na tuto nemoc. Otevírá ji společnost Sotio patřící do skupiny PPF. Výsledky předchozích testování přitom vypadají slibně.

„Vidíme, že pacientky, které dostávají náš přípravek, se mají lépe, než jsme čekali, a mají se i lépe než skupina, která ten lék nedostává,” říká Radek Špíšek ze společnosti Sotio s tím, že výsledky vidí přibližně na sedmdesáti pacientkách.

„Oproti očekávání pacientky, které dostávají náš testovaný přípravek, žijí v současné době o 40, někdy i 50 procent déle, než by měly žít. Většinou nejde o úplné vyléčení - jde ale o velmi zásadní prodloužení života,” dodává Špíšek.

Každý lék je vytvořen pacientovi „na míru” - léčivý přípravek pak podává lékař v určité frekvenci.

Studie sice teprve začíná, ale výsledky by měla přinést zhruba za rok a půl. Pokud se úspěchy potvrdí, proběhne takzvaná registrační studie. Teoreticky by tak mohl být nový lék registrován už za pět let. Sotio je první česká firma, která se ve vývoji nových léčiv dostala takto daleko.

První pacientka byla do klinické studie zařazena ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Na Seznamu vám ukážeme laboratoře, ve kterých se unikátní lék vyvíjí - superčisté prostředí, kde je vše pečlivě vydezinfikováno a dokonce i kalkulačky musí být zataveny ve speciální fólii.

Večerní zprávy se dnes věnují i situaci na Bali, kde je uzavřeno mezinárodní letiště kvůli erupci sopky, a české politice. Už v úterý má Andrej Babiš představit svou vládu prezidentu Zemanovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované