Hlavní obsah

Český lékař v Londýně: Zažívám největší zklamání od roku 1989

Foto: Profimedia.cz

Profesor Jan Marek z Great Ormond Street Hospital v Londýně, nejlepší dětské nemocnice ve Velké Británii.

Reklama

Článek

Rozdílný pohled veřejnosti na přijímaná opatření a ukázněnost lidí dodržovat restrikce. Profesor Jan Marek, elitní český lékař působící v Londýně, vyzdvihuje také uplatňování tvrdých trestů, což Brity od českého pojetí odlišuje.

Ve Velké Británii přesně vědí, kolik lidí otestují a naočkují příští týden, příští měsíc. Vědí, jak se bude asi vyvíjet naplněnost nemocnic, protože už mají hodnověrné studie, jak jim pomáhá vakcinace. V Česku máme spočítáno, že nás v příštích týdnech čeká pořádný covidový malér.

„Alfou a omegou všeho je testování a očkování. Britové vytěžili z toho, že zkombinovali poměrně tvrdý lockdown s masivním očkováním. Díky tomu se uvolnily kapacity jak mezi lékaři, tak mezi dalšími podpůrnými zdravotnickými specializacemi. Ti všichni se vrhli na očkování a vakcinační látky je na rozdíl od Česka a EU dostatek,“ uvádí v Checkpointu profesor Jan Marek, vedoucí lékař neinvazivní diagnostiky a prenatální kardiologie Great Ormond Street Hospital v Londýně.

Teď má mimochodem od svého zaměstnavatele přísný zákaz cestovat do Česka a karanténa po poslední návštěvě se mu strhla z dovolené.

Profesor Marek denně čelí dotazům, co že se to v naší zemi teď vlastně děje. Není divu, reportáže z České republiky teď ostrovní televize vysílají dvakrát třikrát týdně: „Řeší se, proč členský stát EU, který má vynikající zdravotnictví, je relativně ekonomicky silný, dobře organizovaný, zvládá epidemii tak špatně. Hodně se právě řeší i to, do jaké míry jsou lidé u nás ochotní dodržovat restrikce. Hodně si tu všímají taky inklinace k Rusku, zájmu o vakcínu Sputnik, která není schválená Evropskou lékovou agenturou.“

Podle profesora Marka je i zdálky vidět, že s pandemií v Česku je velký problém. „Jako českého patriota mě to strašně mrzí. Z tohoto pohledu asi zažívám největší zklamání od roku 1989. Mrzí mě, že není vidět, že by česká vláda měla situaci jasně pod kontrolou a že by dávala lidem jasný vzkaz, jak se mají chovat a proč se mají očkovat,“ říká lékař.

Johnson: V červnu rozvolňujeme

„Díky obrovským možnostem, které nám teď dalo očkování, a obecně díky vědě, která je jakýmsi štítem chránícím naše obyvatele, můžeme hledět k 21. červnu coby datu konečného rozvolnění opatření s určitým optimismem. Dokonce bych řekl, že jsem velmi optimistický ohledně splnění tohoto cíle,“ prohlásil minulý týden britský ministerský předseda Boris Johnson, který se už minimálně jednou ohledně pandemických slibů spálil. To když Brity ujistil, že Vánoce 2020 budou už v podstatě normální, což se nakonec nepovedlo.

„Kdyby to nebyl reálný cíl, tak by si asi Johnson strašně naběhl. Podle počtu očkovaných a podle toho, jak se situace vyvíjí, by se tomu dalo věřit. K těm datům se teď celá Británie hodně upíná, takže kdyby se nedodržela, tak by Boris Johnson riskoval své premiérské křeslo,“ komentuje profesor Marek, který je přesvědčen o tom, že zvládání pandemie na politické úrovni je za Lamanšským průlivem daleko lepší než v Česku.

Profesor Jan Marek

- narozen 1957

- profesor Karlovy univerzity v Praze a University College v Londýně

- vedoucí lékař neinvazivní diagnostiky a prenatální kardiologie v Great Ormond Street Hospital v Londýně, nejlepší dětské nemocnici ve Velké Británii

Ve Spojeném království platí určité restrikce nepřetržitě od března 2020, což je jedna z věcí, ve kterých se Česká republika odlišuje. A podle špičkového lékaře na to doplácí ve svém boji s neviditelným nepřítelem: „U nás doma zřejmě v létě 2020 nebyla politická vůle. Když se několik set tisíc lidí vydá do Chorvatska, tak to byl asi začátek toho velkého šíření viru v České republice.“

Velký rozdíl mezi Českem a Velkou Británií vidí profesor Marek v pohledu veřejnosti na přijímaná opatření a hlavně v ukázněnosti lidí pravidla skutečně dodržovat. Vzhledem k tomu, že se ve Velké Británii od jara 2020 systém opatření nikdy úplně nerozvolnil, lidé jsou na restrikce také více zvyklí. Navíc je na britských ostrovech podle českého odborníka na prenatální kardiologii rovněž daleko větší ochota respektovat nařízení, ctít zákon.

Britové jsou prý také mnohem tvrdší v uplatňování sankcí. „Když se přijde na nějaký prohřešek proti pandemickým opatřením, neexistuje, aby se to řešilo domluvou. Tady ihned platíte a pokuty jsou vysoké. Jeden závažný přestupek je za 1 000 liber a pamatuji si, že dvě dívky stála domácí party 10 000 liber (tedy zhruba 300 tisíc korun). To jsou obrovské finanční postihy a lidé si to pak rozmyslí,“ poznamenává v podcastu Seznam Zpráv český lékař.

„Jakmile v Británii dojde k nějakému maléru, tak se společnost nesmírně vzchopí a zorganizuje,“ uvádí další důležitý aspekt zvládání pandemie profesor Marek. Naráží i na svou osobní zkušenost, když na prestižní místo v Londýně nastoupil týden před teroristickými útoky v britské metropoli 7. července 2005, ke kterým došlo v těsné blízkosti nemocnice, kde pracuje: „To jsem najednou koukal, jak se Británie změnila a byla jako ve válečném stavu. To cítění lidí je právě ovlivněno všemi válečnými konflikty, hlavně samozřejmě druhou světovou válkou.“

„U nás v nemocnici je teď situace mnohem lepší. Máme vypracovaný systém testování, hovoříme s rodinami, než pacienti přijdou do nemocnice, dbáme na to, abychom měli včas výsledky testů. Díky tomu všemu se i v této celkově složité situaci blížíme ohledně naší práce normálu,“ uzavírá Marek.

Celou aktuální epizodu podcastu Checkpoint si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H), Evou Soukeníkovou (@eva_souk) a jejich kolegy ze zahraniční redakce. Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve SpotifyApple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Doporučované