Hlavní obsah

Česká firma, která svými lůžky vítězila v pandemii, plánuje vstup na burzu

Zbyněk Frolík je zakladatelem a třetinovým majitelem společnosti Linet.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší evropský výrobce zdravotnických a pečovatelských lůžek Linet plánuje vstup na burzu. Podle Zbyňka Frolíka by se tak mělo stát do pěti let, až firma dosáhne obratu půl miliardy eur.

Článek

Ročně vyrobí 130 tisíc lůžek. Za uplynulý rok utržila 9 miliard korun. Teď je před společností Linet další meta.

„Myslím, že do pěti let dojde Linet někam na burzu. Už se objevují mezi společníky názory, že bylo správné část aktiv nabídnout na burze a dát prostor některým společníkům diverzifikovat jejich aktiva,“ říká pro SZ Byznys Zbyněk Frolík, třetinový majitel společnosti a její zakladatel, s tím, že se bude jednat o mezinárodní parket.

USA nemohu vyloučit, protože nejdynamičtější trh, který máme, je ve Spojených státech.
Zbyněk Frolík, zakladatel Linetu

„Já jsem český investor v holandské společnosti, která je investorem v české a v dalších dvaceti společnostech po světě. Musíme proto s kolegy v Německu posoudit, jestli je lepší burza německá, nebo holandská. Uvidíme, jak se bude vyvíjet londýnská burza, která je velmi atraktivní pro uvádění takovýchto společností, jako je ta naše. Pravděpodobně zůstaneme v Evropě. USA ale nemohu vyloučit, protože nejdynamičtější trh, který máme, je ve Spojených státech. To je náš největší trh a ten trh poroste. Za pět let bude určitě větší než 100 milionů dolarů ročně. Takže je také možné, že se objevíme ve Spojených státech,“ říká Frolík.

Půl miliardy a berou vás vážně

„Dali jsme si základní hranici, že musíme překročit obrat 500 milionů eur. To je rozumná hranice, kdy už vás ve světě berou vážně, “ říká Frolík. V uplynulém finančním roce, končícím v březnu, měl Linet tržby 350 milionů eur.

Potřeba je také čas na přípravu. „Připravit tu společnost na burzu není tak jednoduché. Musíme hodně procesů vylepšit tak, aby to bylo akceptovatelné. Další věc je, že když jste na burze, jste mnohem víc sledováni a pod podrobným hledáčkem. Musíme zveřejňovat i věci, které teď raději kvůli konkurenci nezveřejňujeme – abychom jim nedávali informace, kde a jak se nám daří, aby proti tomu mohli operativně zasáhnout,“ říká Frolík s tím, že z pohledu konkurenceschopnosti není přítomnost na burze sice ideální, ale po dosažení hranice půl miliardy eur bude firma dostatečně silná.

Prodej nemá smysl

V roce 2018 majitelé koketovali i s myšlenkou prodeje části podílů. Mezi zájemci tehdy byly podle agentury Reuters podniky Advent a CVC. K prodeji však nedošlo.

My jsme byli ve fázi, kdy jsme zvažovali prodej společnosti.
Zbyněk Frolík, zakladatel Linetu

„My jsme byli ve fázi, kdy jsme zvažovali prodej společnosti nebo její části. Nakonec jsme se se společníky dohodli, že to nemá smysl,“ říká Zbyněk Frolík s tím, že jedním z důvodů bylo i to, že by museli řešit, co s penězi.

„Podnikatel má takovou povahu, že když má nějaké aktivum, nenechá ho někde ležet, ale bude se starat, aby rozvíjelo svoji činnost, a tím pádem do toho opět vkládá energii. A proč to dělat, když nám ten byznys v Linetu dobře funguje, máme tu management, kterému můžeme věřit, a dává nám to určitou svobodu,“ dodává Frolík.

Linet Group je největším evropským dodavatelem zdravotnických a pečovatelských lůžek, matrací bránících proleženinám, nábytku a podobně. Holding sídlí v nizozemském Dordrechtu. Své produkty vyrábí v německém Wickede, v Želevčicích u Slaného na Kladensku a také ve Fryčovicích u Frýdku-Místku. Vyváží do více než sta zemí po celém světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované