Hlavní obsah

Český mileniál dělí potřeby na třetiny. Jeden dře, druhý moc ne a třetí chce zázemí

Letní ráno: Výzkumníci mapovali, jaké jsou potřeby českých mileniálů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mileniál. Pojem, jehož definice není úplně jednoduchá. Obecně se jedná o osobu, která počátkem 21. století dosáhla prahu dospělosti. V širším měřítku pak mluvíme o lidech, kteří přišli na svět v letech 1980 – 2000. Dneska jim je 19 až 39 let. Jací jsou ale čeští mileniálové?

Článek

„U generace Y se ukázalo, že je různorodá. Nejedná se o žádnou masu, ale o jednotlivé příběhy lidí,“ zdůrazňuje hned v úvodu Vojtěch Prokeš, vedoucí výzkumu společnosti Behavio, jež sbírala data u 500 dotázaných.

„O mileniálech se hodně napsalo. Například, že jsou to lidé, kteří přinesou změnu, kteří nejsou zatíženi nesvobodou, že jsou to dobře vzdělané ‚Havlovy děti‘, ale taky lenoši a mamánci. A ano, je to trochu jinak,“ poodhaluje závěry Prokeš, podle něhož se česká generace Y dělí na tři tábory.

„Ten první tábor řeší kariéru a seberozvoj. Tento mileniál nastoupí do práce a míří na cíl. Chce hodně pracovat, má silný drive. Pak je tu další skupina, která sází na stabilitu a svoje děti, u nichž je prioritou zabezpečení rodiny. Tato skupina se hodně dívá na televizi, třeba i pět hodin denně, což vyvrací obecně známé, že mileniál televizi nemá vůbec. A poslední skupinou jsou komunitní jedinci, kteří potřebují vědět, že jejich práce má smysl. Musejí ji dělat pro radost, i když se v ní nezdržují nezbytně nutnou dobu. Tito lidé jsou také vzdělaní a rádi cestují,“ líčí dál výzkumník.

V čem je generace Y lepší než generace předchozí? Kde se jí nejlíp žije? Více ve videu nad článkem. Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované