Hlavní obsah

Český obr Mikloško, který slavně připravil Fergusona o titul, byl hostem přenosu Televize Seznam

Luděk MIkloško (na snímku) patří mezi legendy West Hamu. Profil současné hvězdy týmu Felipeho Andersona si můžete pustit v tomto videu.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Sám říká, že v Anglii ho znají víc než u nás doma. Brankář Luděk Mikloško patří mezi legendy klubu West Ham United, jehož fanoušci o něm dodnes zpívají oblíbený chorál. Právě Luděk Mikloško bude hostem sobotního přenosu Televize Seznam z utkání anglické Premier League mezi týmem West Hamu a londýnským Arsenalem. Studio, jež přenos orámuje, začíná v sobotu 12. ledna ve 13:10 a moderovat ho bude Jiří Hošek.

Článek

Bylo mu už osmadvacet let, když se mu podařilo přestoupit z Baníku Ostrava právě do West Hamu. Na kalendáři visel lístek s nápisem: únor 1990, vše se tedy seběhlo kratičce po sametové revoluci.

Devět let pak Luděk Mikloško hájil branku West Hamu, takřka do čtyřicítky pak ještě chytal za Queens Park Rangers. A po návratu do Upton Parku ještě spoustu let trénoval gólmany West Hamu napříč všemi věkovými kategoriemi včetně ligového áčka.

Jak ho fanoušci zahlédli, spustilo se se z tribun: „My name is Ludo Miklosko, I come from near Moscow and I play in goal for West Ham.” Tedy: „Jmenuji se Luděk Mikloško, přišel jsem odněkud poblíž Moskvy a chytám za West Ham." Však si to sami poslechněte:

A tady jsou i další varianty.

„Blízko od Moskvy“ je zjevně pro Angličany poměrně široký pojem, protože Luděk Mikloško se narodil v Prostějově, chytal ligu za Rudou hvězdu Cheb a hlavně za Baník Ostrava, v reprezentačním dresu absolvoval 42 utkání a na mistrovství světa v roce 1990 kryl jako dvojka záda Janu Stejskalovi.

Především má ale v nohou více než tři stovky utkání v brankářském dresu West Hamu. A mezi nimi jeden, který se řadí mezi legendární mače anglické Premier League. A „zavinil“, že Sir Alex Ferguson nezískal s Manchesterem United 14, ale „jen“ 13 mistrovských titulů.

V letech 1992–97 by triumfoval pětkrát v řadě, nebýt ovšem 14. května 1995, kdy v posledním kole soutěžního ročníku přijel Manchester United právě do Upton Parku.

Podívejte se, v jakých sestavách oba týmy nastoupily:

Hvězdy Fergusonova týmu na stadionu West Hamu lepší výsledek než 1:1 uhrát nedokázaly.

West Hamu už, jak se u nás říká, o nic nešlo, ve 22členné tabule skončil nakonec čtrnáctý.

Ale Fergusonův tým bojoval o titul na dálku s týmem Blackburn Rovers, jehož hlavní hvězdou byl střelec Alan Shearer. A vše se vyvinulo nečekaně. Ačkoli Blackburn v posledním kole podlehl v Liverpoolu, přesto slavil mistrovský titul, na což čekal od roku 1914.

Fotbalové přenosy Televize Seznam

Sobota 12. ledna, 13:10: West Ham – Arsenal, Premier League

Sobota 19. ledna, 18:10: Lipsko – Dortmund, Bundesliga

Sobota 26. ledna, 17:45: Sampdoria – Udinese, Serie A

V konečné tabulce ročníku 1994/95 mu totiž po 42 odehraných zápasech napočítali o bodík víc než Manchesteru United, který navzdory obrovské převaze nedokázal na West Hamu uhrát lepší výsledek než 1:1.

Za domácí tehdy skóroval Michael Hughes: „Fanoušci United mi dodnes spílají, že jsem je tehdy připravil o titul. A já vždycky odpovídám: To ne já, to Ludo Miklosko.“

Famózní výkon českého gólmana, který vstoupil do anglické fotbalové „mytologie“, si ostatně můžete vychutnat sami:

V současnosti pracuje Luděk Mikloško jako brankářský expert pro agenturu Sport Invest. Čerpá ze svých neuvěřitelných zkušeností, vynikajících kontaktů a skvělého renomé, jež si za dlouhé roky v anglickém fotbalovém prostředí vybudoval.

I tyhle ingredience pomohly do mládežnických týmů Manchesteru United i talentovanému brankáři Matěji Kovářovi, odchovanci Slovácka.

Ostatně v létě ho na stejnou adresu následoval další šikovný adept velké brankářské kariéry, Ondřej Mastný z Jihlavy.

Brankářský guru Luděk Mikloško bude v sobotu 12. ledna hostem přímého přenosu Televize Seznam z utkání anglické Premier League. Půjde o zápas West Ham United-Arsenal. Studio startuje ve 13:10, moderuje ho jiří Hošek a komentátorem přenosu bude Radek Barkman.

Reklama

Související témata:

Doporučované