Hlavní obsah

Český pacient dostal první dávku remdesiviru

Foto: Všeobecná fakultní nemocnice

Nakaženému taxikáři, který leží ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, lékaři podali první z deseti plánovaných dávek.

Reklama

Taxikáři, který leží ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, lékaři podali první z deseti plánovaných dávek.

Článek

První český pacient s nákazou COVID-19 dostal od lékařů americký lék remdesivir.

Taxikáři, který leží ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, lékaři podali první z deseti plánovaných dávek. Seznam Zprávám to potvrdil přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) Jan Bláha.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na Twitteru informoval o tom, že lék dorazil do České republiky. Dostal ho muž, kterému selhaly plíce a krev mu okysličuje speciální přístroj.

Lékaři podají nemocnému taxikáři deset dávek léku v deseti po sobě jdoucích dnech. Přednosta Bláha upozorňuje, že jde o experimentální léčbu, která nemusí mít dobré výsledky.

Detaily o léku remdesivir v rozhovoru s lékařem Bláhou:

Remdesivir testuje americká společnost Gilead v desítkách zemí po celém světě, Česká republika mezi ně ale nepatří.

Pražská nemocnice však získala povolení experimentální lék použít.

Před ukončením patřičných studií nelze zhodnotit, jestli remdesivir proti nemoci COVID-19 zabírá, kolika pacientům může skutečně pomoci nebo zda má nějaké nežádoucí účinky.

Společnost Gilead ale zároveň v neděli oznámila, že přestává kvůli přílišné poptávce v posledních dnech udělovat povolení k experimentální léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Původně měl sloužit pro léčbu nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu, epidemii se však podařilo zastavit a testy léku byly přerušeny.

Světová zdravotnická organizace (WHO) remdesivir označila za nejslibnějšího kandidáta v boji proti novému koronaviru. Tento lék zabíral i na nemoci SARS a MERS, jež jsou způsobeny příbuzným typem koronaviru.

Kromě remdesiviru se objevilo několik dalších nadějných přípravků. Mezi ně patří i Plaquenil, jehož prodej už má od neděle pod kontrolou i česká vláda a který se už před 65 lety nasazoval u pacientů s malárií.

Reklama

Doporučované