Hlavní obsah

Český podnikatel popraven pěti ranami do zad v bulharských horách. Zásadní zlom po 10 letech

Kdo zavraždil českého podnikatele v bulharských horách?Video: Josef Klíma

 

Reklama

Po deseti letech podivného vyšetřování nastává v tragickém případu zásadní zlom.

Článek

V lednu jsme vysílali reportáž o případu vraždy českého podnikatele Libora Mirovského, který byl usmrcen pěti ranami do zad v bulharských horách poblíž Sofie.

Vyšetřování případu se táhlo dlouhých 10 let a to i přesto, že bulharská policie měla od začátku jediného podezřelého s jasným motivem i řadu důkazů proti němu. Jednalo se o Nikolu Molčana, Čechobulhara, který s Mirovským stavěl apartmánový komplex u Černého moře.

Kontakty do vysoké politiky

Tento muž byl navíc v České republice už z jedné vraždy v minulosti obviněn, nakonec ale bylo trestní stíhání proti němu zastaveno. Molčan byl sice krátce po vraždě umístěn v Bulharsku do vazby, záhy byl ale propuštěn na svobodu a rodina zavražděného se v tu chvíli začala obávat o spravedlivý průběh vyšetřování. Bulharsko totiž bylo v té době terčem kritiky Evropské komise v souvislosti s korupcí ve státní správě i justici a Nikola Molčan měl v Bulharsku kontakty do vysokých politických pater.

Rodina se tehdy obrátila o pomoc na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který jel na pracovní jednání se svým bulharským protějškem. Pospíšil pak skutečně o případu s bulharskou stranou jednal. A protože oběť i podezřelý z vraždy byli občané českého státu, Bulhaři dokonce souhlasili s tím, že by celé vyšetřování předali do Česka.

„My jsme měli příslib od bulharské strany, že by s tím v takovém případě souhlasili. Bohužel pak došlo k něčemu, čemu moc nerozumím, kdy české Nejvyšší státní zastupitelství řeklo, že neshledává důvody pro to, aby tuto kauzu vyšetřovaly české orgány. A je třeba říci, že takto nepřímo NSZ přispělo k tomu, že tato věc není dodneška vyřešena,“ řekl nám v lednu Jiří Pospíšil.

Po deseti letech ale nastává v případu zásadní zlom. Podívejte se na reportáž z pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované