Hlavní obsah

Český podnikatel vyplňuje dva dny papíry. Němec má mezitím peníze na účtu

Rozhovor s Danuší Nerudovou, členkou iniciativy KoroNERV-20.Video: Redakce Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak vést hospodářství v krizi způsobené koronavirem a vrátit Česko k prosperitě? Řešení hledá také iniciativa předních ekonomů v Česku KoroNERV-20. Jak to vidí členka skupiny Danuše Nerudová?

Článek

Pomoc od státu musí podle Nerudové, která je současně rektorkou Mendelovy univerzity a členkou ekonomického orgánu krizového štábu vlády, přijít v některých sektorech plošně a hlavně - super rychle.

Pomoc by měla být masivnější

KoroNERV-20 je občanská iniciativa, která podle Danuše Nerudové vznikla odspodu. Jako apolitický, nekonfliktní orgán ochotný diskutovat s kýmkoliv. Ekonomové měli potřebu spojit síly.

„Nejsme lékaři, kteří zachraňují životy, tak svým know-how chceme pomoci jinak. Scházíme se, máme porady, zatím diskutujeme, co je teď nejdůležitější. Jsme teprve na začátku,“ řekla pro Seznam Zprávy Danuše Nerudová.

Žádná vláda se podle ní nenacházela v takové situaci. KoroNERV-20 tu prý není od toho, aby vládu kritizoval: „Vláda jde dobrým směrem. Vše vzniká za pochodu, takže samozřejmě to má nějaké své chyby, ale podstatné je, že existuje snaha ty chyby měnit,“ říká zástupkyně akademické sféry nově vzniklého think tanku a dodává: „Domnívám se ale, že by měla být pomoc daleko masivnější.“

Problém Čechů? Úřední šiml

Stát podle ní nesmí v rychlosti podpory zaspat, především v okamžité pomoci firmám s úhradou mzdových nákladů.

Jako problém vidí Nerudová administrativní zátěž. „U COVID II (program vlády, který má živnostníkům a podnikatelům zajistit rychlé a levné provozní financování, pozn. red) je mnohastránkový formulář, který český podnikatel vyplňuje dva dny. Podívejte se na příklad sousedního Německa, tam má majitel firmy peníze na účtě druhý den po odeslání extrémně jednoduchého formuláře.“

Velké korporace místo podnikatelů

Velké nebezpečí vidí v tom, že by podstatná část malých a středních podniků, tedy i část osob samostatně výdělečně činných, zanikla.

„V případě, že bychom sektoru malých firem nepomohli, v daleko větší míře by ekonomiku zajišťovaly velké korporace, zvýšila by se jejich koncentrace. Sektor kvete třicet let. Pokud ho teď necháme padnout, bude dlouho trvat, než se znovu postaví na nohy, jestli vůbec,“ je přesvědčená rektorka Mendelovy univerzity.

Situace je bezprecedentní, řízené umrtvení ekonomiky tady v novodobé historii nebylo, připomíná členka iniciativy KoroNERV-20. Na druhou stranu tuzemská ekonomika byla podle ní v dobré kondici, na čtvrté příčce nejméně zadlužených v Evropské unii. Může tedy věnovat dost peněz na nápravu v době, která přijde.

KoroNERV-20

- občanská iniciativa, think tank, který vznikl spojením předním ekonomů v ČR

- iniciátoři projektu: Danuše Nerudová, Petr Stuchlík, Mojmír Hampl, Tomáš Sedláček, Mariana Čapková

- další členové: šéf EGAP Jan Procházka, expert na vzdělávání Bohumil Kartous, epidemiolog Petr Smejkal (IKEM)

Na projektu se mají podílet i ekonomové Michal Mejstřík, Petr Zahradník či Daniel Münich, daňový poradce Jiří Nekovář nebo Marta Gellová, šéfka organizace EFPA ČR zaměřující se na vzdělávání finančních poradců.

Zdroj: Peníze.cz

„Jestli je něčím tohle období charakteristické, pak je to nejistota. Vše se bude odvíjet od toho, kdy se uvolní restrikce. Zatím hraje prim zdravotnictví, ještě pořád řešíme jeho kapacitu, aby ustálo epidemii,“ vysvětluje Nerudová, proč nechce v tuto chvíli předpovídat, kde vidí českou ekonomiku za půl roku.

„Nejpesimističtější odhady mluví až o dvanáctiprocentní nezaměstnanosti, až o patnáctiprocentním poklesu HDP. Největší problémy budou s extrémním poklesem poptávky. Nelze se domnívat, že po zrušení restrikcí se poptávka ve vybraných odvětvích ze dne na den zvedne,“ říká ekonomka pro Seznam Zprávy.

Nejhůře na tom podle ní jsou cestovní ruch či pohostinství, tam bude náprava trvat déle. Odhaduje, že určitě déle než rok.

Reklama

Doporučované