Hlavní obsah

Český premiér Andrej Babiš podal žalobu na Slovensko

Premiér Andrej Babiš podal žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva.

Reklama

Žalobu podal poté, co slovenský nejvyšší soud zamítl jeho dovolání v případu, v němž se Babiš snaží prokázat, že byl neoprávněně evidován ve svazcích StB.

Článek

Premiér Andrej Babiš zažaloval tento týden Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva.

Žalobu podal poté, co slovenský nejvyšší soud zamítl jeho dovolání v případu, v němž se Babiš snaží prokázat, že byl neoprávněně evidován ve svazcích StB.

Babiš Seznamu prostřednictvím SMS zprávy podání žaloby potvrdil. „Ano, včera,“ odpověděl na otázku redakce.

Žalobu připravoval Babišův slovenský advokát Vojtěch Agner. Ten však detaily komentovat nechtěl.

Detail žaloby neřekl ani Andrej Babiš, jehož se na žalobu zeptali v pátek odpoledne novináři.

Uvedl, že ji nečetl. "Nemám čas," řekl.

Doplnil však, že nežádá ani omluvu ani odškodné. Jde mu prý jen o to, aby soudy na Slovensku potvrdily, že byl evidován neoprávněně. "Domáhám se svých práv," řekl Babiš

Ve studiu Seznam Zpráv případ rozebral advokát Milan Hulík:

Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Podle právníků, se kterými Seznam mluvil poté, co bylo oznámeno zamítnuté dovolání, se ale Andrej Babiš může dál soudit i na Slovensku.

„Obrátit se může na ústavní soud, to je poslední vnitrostátní opravný prostředek, protože obecné soudy rozhodly v jeho neprospěch,“ uvedl ústavní právník Jan Kysela.

„Vzhledem k tomu, že ústavní soud už o tom rozhodoval jednou, tak by to podání pana Babiše nemuselo být úspěšné,“ doplnil však.

Připomněl tak, že to byl právě ústavní soud, kdo do kauzy už výrazně zasáhl. Před jeho verdiktem totiž soudy na Slovensku dávaly Babišovi za pravdu. Potvrdily, že byl veden ve svazcích StB neoprávněně. Jenže právě ústavní soud řekl, že Babiš kvůli tomu neměl žalovat Ústav paměti národa.

Podle advokáta Adama Kopeckého by tak měl premiér podat žalobu novou. Nejspíše by měl žalovat slovenské ministerstvo vnitra.

„Každopádně pokud bude zažalováno Slovensko podle názoru ústavního soudu prostřednictvím ministerstva vnitra, tak bude muset být případ projednán včetně dokazování,“ uvedl Kopecký. Kauza by v takovém případě začala úplně od začátku.

Babiš by pak podle tohoto právníka mohl uspět. „S ohledem na předchozí skutkové závěry předešlých soudů to znamená, že Andrej Babiš vědomě nespolupracoval. Je pravděpodobné, že soud by dospěl ke stejnému závěru. Tedy, že by ho očistil od vědomé spolupráce,“ dodal advokát Kopecký.

K Babišově žalobě se vyjádřil i předseda ČSSD Jan Hamáček, když se zeptali novináři na tiskové konferenci, kde oznamoval výsledky referenda o vstupu do vlády.

Hamáček řekl, že jde o nestandardní situaci, kdy takto vysoký činitel České republiky žaluje blízký sousední stát. Uvedl však, že ve sporu jde o Babišovu osobní situaci, kterou nebude komentovat.

Reklama

Doporučované