Hlavní obsah

Český program pomohl skoro stovce pronásledovaných Bělorusů

Foto: Profimedia.cz

Snímek z loňských protestů proti výsledku prezidentských voleb v Bělorusku.

Reklama

Zdravotně-humanitární program Medevac koordinovaný českým ministerstvem vnitra dosud pomohl 89 perzekvovaným Bělorusům.

Článek

Úřad v pátek zakončil druhou fázi pomoci, během níž dopravil do Česka 29 lidí - 16 zdravotníků a 13 rodinných příslušníků. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě.

V loňské první fázi programu ČR přijala 60 Bělorusů, kteří během protestů po prezidentských volbách utrpěli zranění. Nabídnuta jim byla pooperační, rehabilitační a psychologická pomoc.

Další pomoc Bělorusům pronásledovaným režimem Alexandra Lukašenka vláda schválila v únoru. Z ministerstev se na ní podílely resorty vnitra, zahraničí, zdravotnictví a školství.

Program Medevac byl omezen na tři měsíce. Pomohl zajistit Bělorusům dopravu, legální vstup do Česka, krátkodobé ubytování a pobytové oprávnění. Účastníci mohli navštěvovat kurzy češtiny, Česko jim nabídlo také pomoc s uznáním jejich vzdělání a nad rámec programu asistenci při hledání zaměstnání.

Kvůli potlačení protestů po loňských volbách západní státy zavedly sankce vůči běloruským činitelům. Vítězem srpnových voleb běloruské úřady opět vyhlásily hlavu státu Lukašenka, ale podle mnohých ve skutečnosti vyhrála opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská, která se krátce po volbách uchýlila do sousední Litvy.

Cichanouská příští týden na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) přijede do Prahy. Setká se mimo jiné s rektorem a vedením Univerzity Karlovy, přednese také projev v Senátu.

Reklama

Doporučované