Hlavní obsah

Český průmysl slábne. A zakázek ze zahraničí přichází méně

Ilustrační foto.

Reklama

Průmysl v lednu dál slábl a zakázek ze zahraničí přicházelo méně.

Článek

Průmysl v ČR v lednu zrychlil meziroční pokles na 1,4 procenta z prosincových 0,9 procenta. Negativně se na tom podepsala hlavně výroba elektřiny, plynu a tepla, kovovýroba a strojní výroba. Dařilo se automobilovému průmyslu a výrobě počítačů. Informoval o tom Český statistický úřad.

Reálně po očištění o vliv počtu pracovních dnů klesla průmyslová produkce proti loňskému lednu stejně jako bez očištění o 1,4 procenta, meziměsíčně byla reálně vyšší o 1,1 procenta.

„Průmyslová produkce se tak v lednu mírně vzpamatovala z nevydařeného závěru loňského roku. Meziroční pokles se v souladu s očekáváním na trhu zmírnil, a produkce tak zaznamenala nejlepší výsledek po očištění o počet pracovních dní od loňského října,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

„Celkový mírný pokles průmyslové produkce pokračoval i v lednu s tím, že jednotlivým odvětvím se dařilo různě. Například ve dřevozpracujícím průmyslu se projevila zvýšená činnost v souvislosti s kůrovcovou kalamitou. Naopak s problémy se i nadále potýkal kovodělný průmysl,“ uvedl k lednovým výsledkům ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, které nejvíce ovlivnily lednový výsledek průmyslu, se proti loňskému lednu snížily o 5,8 procenta. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků zaznamenala pokles o 5,5 procenta a výroba strojů o 3,2 procenta. Naopak produkce aut, přívěsů a návěsů byla meziročně vyšší o tři procenta, výroba počítačů o 6,9 procenta a v dřevozpracujícím průmyslu dokonce o 9,2 procenta.

Zakázky ze zahraničí váznou

Nových zakázek ze zahraničí průmyslovým podnikům ale ubylo, naopak tuzemských měly více. Celková hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 1,3 procenta. Tržby průmyslových podniků v lednu meziročně stouply o 1,1 procenta. Tržby z vývozu byly nižší o 0,2 procenta, zatímco domácí tržby stouply o 2,9 procenta.

Průmyslové podniky v prvním měsíci roku zaměstnávaly o 2,1 procenta méně lidí než před rokem, průměrná mzda zaměstnanců stoupla o 6,4 procenta.

Reklama

Doporučované