Hlavní obsah

Český průmysl stále mírně roste, z Německa ale přicházejí varovné zprávy

Červencové výsledky českého průmyslu a stavebnictví. Čísla z Německa nejsou dobrá.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český statistický úřad zveřejnil nejnovější údaje o vývoji v tuzemském průmyslu a stavebnictví, z Německa dorazila čísla o výkonnosti tamních firem.

Článek

Průmyslová výroba v Česku v červenci meziročně rostla o 5,6 procenta po červnovém poklesu o šest procent. Letošní červenec měl ale o dva pracovní dny více než loňský. Po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně vyšší pouze o 0,1 procenta.

K růstu nejvíce přispěla výroba aut a elektrických zařízení, oznámil Český statistický úřad.

Stavební produkce meziročně vzrostla o 3,7 procenta. Stavební úřady vydaly o 11,2 % stavebních povolení více. Začalo se stavět o čtvrtinu více bytů než před rokem. Dokončeno ale bylo o 2,3 % bytů méně.

Špatné zprávy z Německa

Německo ohlásilo v pátek nečekaně špatná čísla z průmyslu. Největší obchodní partner České republiky vyslal signál, že zpracovatelský průmysl nejspíš stahuje celou tamní ekonomiku do recese.

V Německu padá výroba polotovarů, energií, roste ale stavebnictví a výroba spotřebního zboží. Domácí poptávka v zemi největší evropské ekonomiky je v pořádku, ale exportně orientované Německo začíná doplácet na vnější vlivy: Po zboží už tolik nehladoví Čína a komplikací je i brexit, ať už jeho podoba bude jakákoliv.

Reklama

Doporučované