Hlavní obsah

Český řidič odsouzený ve Francii za pašování uprchlíků se brzy dozví další verdikt

Advokát Jiřího Sagana promluvil o tom, co českého řidiče na začátku roku čeká.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odvolací soud bude případ řešit ve středu 2. ledna odpoledne, tedy v termínu francouzských justičních prázdnin.

Článek

Nečekaně už na začátku ledna bude rozhodovat francouzský soud o odvolání českého řidiče kamionu Jiřího Sagana, který je v tamním vězení za pašování migrantů.

Termín soudního jednání potvrdil Seznamu Saganův advokát Ladislav Drha. Odvolací soud bude případ řešit ve středu 2. ledna odpoledne, tedy v termínu francouzských justičních prázdnin. Řešení podobných záležitostí v tomto období je podle Drhy neobvyklé.

Jiřího Sagana zadržela francouzská policie v červenci. V mrazicím boxu jeho kamionu našla patnáct běženců z Iráku, kteří se chtěli dostat do Velké Británie. Na konci září mu prvoinstanční francouzský soud uložil jeden a půl roku vězení.

Sagan popírá, že by o běžencích v kamionu věděl. Trvá na tom, že se dovnitř dostali bez jeho vědomí. Podle svého advokáta Sagan na všechny otázky odpovídá velmi přesvědčivě. Advokát tak věří, že odvolání bude úspěšné.

Konání odvolacího soudního jednání původně advokáti očekávali až na jarní měsíce. Že se soud bude věcí zabývat už v lednu, to přikládají velkému zájmu o případ ze strany médií i politiků.

Podle Drhy nelze očekávat, že by rovnou 2. ledna padlo u odvolacího soudu rozhodnutí. To prý francouzské soudy vyhlašují obvykle písemně několik týdnů po jednání. Mohou prý také nařídit další jednání.

Reklama

Doporučované