Hlavní obsah

Český řidič odsouzený za pašování uprchlíků zůstane ve francouzském vězení déle, než musí. Chce očistit své jméno

Jiří Sagan trvá na odvolání, přestože kvůli němu stráví o týdny až měsíce více času ve vězení.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Francouzský soud poslal Jiřího Sagana na osmnáct měsíců do vězení za pašování migrantů. Český řidič se s rozhodnutím odmítá smířit. Kvůli odvolání zřejmě pobude ve vězení déle, než kdyby trest přijal.

Článek

Český řidič kamionu Jiří Sagan odsouzený ve Francii za pašování migrantů by se mohl dostat z vězení dříve, kdyby se s odsouzením smířil a neodvolával se proti němu. Sagan ale chce dokázat, že je nevinen, a tak je ochotný zůstat ve francouzském vězení déle.

Seznamu to řekl jeho advokát Ladislav Drha, který Sagana v minulých dnech navštívil ve vězení v severofrancouzském městě Longuenesse.

„Je to trochu paradox. Ale kdyby stáhl své odvolání a rozsudek by nabyl právní moci, mohl by být podmíněně propuštěn už za několik měsíců. Tedy o týdny až měsíce dříve, než bude muset čekat na odvolací řízení. On chce ale dokázat, že je nevinen. Proto na odvolání trvá a je smířen s tím, že bude muset ve vězení zůstat déle," řekl Drha.

Jiřího Sagana zadržela francouzská policie v červenci. V mrazicím boxu jeho kamionu našla patnáct běženců z Iráku, kteří se chtěli dostat do Velké Británie. Na konci září mu prvoinstanční francouzský soud uložil jeden a půl roku vězení. Podmíněně by mohl být propuštěn přibližně po odpykání poloviny trestu. Protože je ve vězení od července, tato lhůta by uplynula na přelomu března a dubna. Odvolací soudní řízení ale může být později.

Sagan popírá, že by o běžencích v kamionu věděl. Trvá na tom, že se dovnitř dostali bez jeho vědomí. Podle svého advokáta Sagan na všechny otázky odpovídá velmi přesvědčivě. Advokát tak věří, že odvolání bude úspěšné.

Ladislav Drha nyní chystá žádost o Saganovo propuštění z vazby. Chtěl by, aby mohl na odvolací řízení čekat na svobodě. Netroufá si ale odhadovat, nakolik má taková žádost u francouzských úřadů šanci. Měl by se k ní ale podle Drhy připojit i český honorární konzul v Lille.

Reklama

Související témata:

Doporučované