Hlavní obsah

Český scénář. K ministrovi v karanténě přibyl i popírač Kotleba

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Předseda LSNS Marian Kotleba na snímku z dubna.

Reklama

Špičky slovenského boje s koronavirem jsou preventivně v karanténě. Pondělní Středoevropský deník píše také o ostrých slovech tureckého ministra na adresu Sebastiana Kurze.

Článek

V karanténě je ministr, hygienik i Kotleba

Slovensko kráčí ve stopách Česka. Tedy přinejmenším co se týče situace na ministerstvu zdravotnictví. Ministr Marek Krajčí i hlavní hygienik Ján Mikas jsou v preventivní domácí karanténě, byli totiž v kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem. Tím má být člen konzilia epidemiologů, které zasedalo ve čtvrtek několik hodin a na kterém Krajčí i Mikas byli.

„Všichni jsme během celé pracovní schůzky měli roušky a pravidelně jsme větrali. Vzhledem k situaci zůstávám já i ostatní členové konzilia v preventivní izolaci,“ uvedl ministr na svém Facebooku.

Den po schůzce konzilia vedl Krajčí zasedání státní pandemické komise. Její členové se ale podle něj nemusí ničeho obávat. „I kdybychom se nakazili, druhý den ještě nemůžeme být infekční. A tam jsme také všichni po celou dobu jednání měli roušky,“ upřesnil ministr.

V preventivní karanténě skončil i Marian Kotleba, lídr extremistické strany LSNS. Před několika dny se totiž vrátil z Černé Hory, kterou Slovensko považuje za rizikovou zemi. Sám Kotleba přitom covid-19 neuznává, nazval ho „projektem“ a dával ho do souvislosti s migrací. Poslanci jeho strany minulý týden odmítli v parlamentu nosit roušky. V srpnu měl jeden zákonodárce za LSNS pozitivní test na covid.

V úterý mělo Kotlebu čekat soudní líčení v případu, v němž je obžalovaný kvůli šekům s nacistickou symbolikou, které rozdával před třemi roky. Zejména sociálně slabší rodiny dostávaly šeky v hodnotě 1488 eur, tedy asi 37 500 korun.

Čísla 14 a 88 jsou mezi extremisty známá. Čtrnáctka znamená počet slov věty pravicového teroristy Davida Lanea. Osmička zas představuje pořadí písmene H v abecedě. Číslo 88 znamená „HH“ čili zašifrovaný tvar nacistického pozdravu Heil Hitler. Kotleba se k soudu nedostavil už dvakrát, opakovaně se omluvil kvůli zasedání parlamentu.

Napětí mezi Vídní a Ankarou

Rakouský kancléř Sebastian Kurz se stal terčem ostrých výroků tureckého ministra zahraničních věcí. „Tahle (Kurzova) odporná politika založená na xenofobii, rasismu a islamofobii je nemocnou mentalitou naší doby,“ napsal Mevlüt Çavuşoğlu o Kurzovi. Ta má podle ministra představovat „skutečnou hrozbu pro EU a její hodnoty“.

Çavuşoğlu tak reagoval na kancléřova slova o aktuálním napětí mezi Řeckem a Tureckem způsobeným těžebním průzkumem Turecka v mořských vodách, na něž si dělá Řecko nárok. „Je potřeba plná solidarita s Řeckem a řádná ochrana vnějších hranic EU,“ napsal na Twitteru Kurz. V rozhovoru pro německý Handelsblatt pak Kurz vyzval k rozhodným opatřením EU proti Turecku.

Tureckému ministrovi už odpověděl jeho rakouský protějšek. „Rakousko bude i nadále hovořit velmi jasně, pokud Turecko poruší mezinárodní právo, poruší lidská práva, svobodu sdělovacích prostředků a právní stát, nebo použije uprchlíky a migranty jako nátlak,“ uvedl šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg.

Vztahy mezi Vídní a Ankarou jsou napjaté už delší dobu. Spolková vláda viní Erdoganovo Turecko z politického využívání tureckých přistěhovalců v Rakousku. Minulý týden Rakušané odhalili Turky najatého špiona. Dotyčný člověk se přiznal, že prováděl špionáž pro tureckou tajnou službu. Ministr vnitra Karl Nehammer v úterý Ankaru varoval, že Vídeň nebude takovou činnost tolerovat. Odhalení přišlo po rozsáhlém policejním vyšetřování násilných potyček mezi tureckými a kurdskými skupinami v červnu ve Vídni.

K sabotáži varšavského potrubí nedošlo

Závada velkokapacitního odpadního potrubí ve Varšavě nebyla sabotáž, píše polský deník Rzeczpospolita. S hypotézou možného úmyslného poškození nebo teroristického útoku pracovaly varšavské vodárny a kanalizace.

Dvě potrubí vedoucí pod řekou Vislou, která odvádějí splašky z levobřežní části Varšavy do čističky na pravém břehu, totiž krátce před havárií prošly revizí. Policejní pyrotechnici ale v tunelu, kterým potrubí vede, nenašli žádné stopy po výbuchu.

Na konci srpna se roztrhla jedna ze dvou trubek o průměru 160 cm. K havárii došlo rok poté, co potrubí prasklo poprvé. V obou případech se musely nevyčištěné splašky z levobřežní části města začít odvádět přímo do řeky Visly.

Tématu havárie se dál intenzivně věnují média i všechny strany politického sporu. Znečištění Visly se stalo cílem fake news. Na sociálních sítích se objevila fotografie, která má ukazovat míru znečištění splašky. Jde však o fotografii z povodní v roce 2010. Hygienici oznámili, že vody Baltského moře u ústí řeky Visly zatím odpovídají hygienickým standardům.

13 000 židlí v Berlíně

Němečtí aktivisté v Berlíně v pondělí před budovou Spolkového sněmu rozestavěli 13 000 židlí. Každá z nich je pro jednoho člověka v přeplněném uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos. Aktivisté tak symbolicky vyjadřují ochotu občanské společnosti lidi přijmout. Židle podle ČTK financovali soukromí dárci.

Foto: Profimedia.cz

13 000 židlí v Berlíně.

Zubr napadl v Polsku turistu

Zraněného turistu má na kontě agresivní zubr. Přísně chráněné a statné zvíře napadlo jednašedesátiletého muže v Bělověžském národním parku na severovýchodě Polska. Muž skončil v nemocnici, po zvířeti teď podle rádia RMF FM pátrá správa parku.

Zubr na muže zaútočil na okraji lesa. Podle policie byl muž na ranní procházce a zubra nijak neprovokoval. „Trasa turisty, který se vydal na procházku, se musela zkřížit s trasou zubra, a dopadlo to nešťastně,“ citovalo rádio ředitele národního parku Michała Krzysiaka.

Rekord v Maďarsku

Maďarsko zaregistrovalo nový rekord v počtu lidí nově nakažených koronavirem. Za neděli jich přibylo 576. Maďarsko kvůli zvýšenému tempu šíření koronaviru v posledních týdnech uzavřelo 1. září své hranice pro cizí státní příslušníky. Určitá výjimka platí pro občany zemí Visegrádské čtyřky.

Reklama

Související témata:

Doporučované