Hlavní obsah

Český seriál soutěží v USA, bude přenos s českým komentářem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Český seriál #martyisdead o kyberšikaně má šanci v pondělí 23. listopadu získat mezinárodní cenu Emmy, ve filmovém průmyslu známou jako televizní Oscar.

Článek

Ceny se budou letos poprvé kvůli pandemii koronaviru předávat online. Zda poprvé nominovaný seriál z České republiky uspěje, mohou v přímém přenosu komentovaném českými moderátory sledovat v češtině i tuzemští diváci, řekla dnes ČTK za tvůrce seriálu Martina Reková.

Ceremoniál 48. ročníku budou moci nominovaní a více než tisícovka tvůrců, producentů a distributorů, kteří se ho každoročně účastní v newyorském Hiltonu, sledovat na svých monitorech.

V New Yorku bude cenami v roli moderátora provázet americký herec Richard Kind. Pro české diváky budou přenos z USA komentovat Luděk Staněk a Andrej Polák ve vysílání internetové televize Mall.tv, která je spolu se společností Bionaut a sdružením cz.nic spolutvůrcem nominovaného seriálu.

Čeští diváci budou moci v tuzemském vysílání sledovat předávání Emmy v pondělí od 16:30. Přenos se bude vysílat z pražského kina Přítomnost a potrvá hodinu a půl, prostřednictvím předtočených vstupů se jej zúčastní i třeba Markéta Irglová jako držitelka Oscara či režisér David Ondříček, syn na Oscara dvakrát nominovaného kameramana Miroslava Ondříčka, říkají producenti #martyisdead Vratislav Šlajer a Milan Kuchynka. Česky komentovaný přenos bude možné sledovat na webu.

Osmidílný internetový thriller #martyisdead, nominovaný v kategorii krátkých seriálů, zachycuje odvrácenou stranu sociálních sítí a jejich fatální zásah do života dosud bezproblémového patnáctiletého Martina přezdívaného Marty. Natočil ho režisér Pavel Soukup podle scénáře Jaroslava T. Mišky a Jana Stehlíka. Hlavní roli ztvárnil Jakub Nemčok, dále hrají Petra Bučková, Jan Grundman, Sára Korbelová, Matěj Havelka nebo Andrej Polák.

Nominace na Emmy není jediným zahraničním úspěchem seriálu. Na texaském Austin Film Festivalu získal cenu pro nejlepší digitální sérii a na Marseille Web Fest ocenění za nejlepší režii a scénář. Seriál získává i domácí ceny. Stal se nejlepším televizním a internetovým seriálem na Finále Plzeň, z festivalu Serial Killer si loni odnesl cenu za nejlepší webseriál. Martyho smrtí příběh nekončí, na jaře 2021 plánují tvůrci uvedení jeho volného pokračování nazvané #annaismissing.

Reklama

Doporučované