Hlavní obsah

Český Solek se spojil s americkým gigantem. Chystá solární expanzi

Zdeněk Sobotka ve studiu Burza. Na snímku chilská elektrárna Ovalle Norte s instalovaným výkonem 10,6 MW.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká energetická skupina Solek, která staví solární elektrárny, získala unikátního partnera v americkém investičním gigantu BlackRock. „Je to pro nás přelomový kontrakt, stáváme se globálním hráčem,“ říká majitel Zdeněk Sobotka.

Článek

Solek Holding začínal v solární energetice roku 2010 doma v České republice. Vybudoval tu několik solární parků, když ale začala vláda po nezvládnutém investičním boomu fotovoltaiku zdaňovat a její další rozvoj brzdit, prodal Solek svá domácí aktiva a zaměřil se na zahraničí. Konkrétně na Chile.

Tam má dnes téměř dvacet solárních parků o kapacitě blížící se stovce megawattů, chystá se ale k mnohem větší expanzi. Kapitál na ni mu podle čerstvě uzavřeného kontraktu zajistí Global Renewable Power Fund III, který patří pod největšího správce finančních aktiv na světě – americký gigant BlackRock.

„Kontrakt s BlackRockem jsme podepsali 5. listopadu. Je to pro nás přelomový den, mění to naši situaci, stáváme se globálním hráčem,“ řekl majitel skupiny Zdeněk Sobotka v rozhovoru pro SZ Byznys.

Smlouva, kterou s fondem BlackRocku uzavírá chilská dceřiná společnost Solek Latam Holding, umožní vybudovat v Chile až 28 fotovoltaických parků o souhrnném výkonu 200 megawattů. „Znamená to pro nás stabilitu a potvrzení, že Solek má kvalitní lidi, schopné dotáhnout do konce tak velký kontrakt,“ dodává majitel.

Chilská čtvrtina Temelína

Solek se ale ani se ztrojnásobením svého dnešního záběru v Chile nechce spokojit, celkem má v této zemi v plánu 500 solárních megawattů.

„Chystáme ještě jeden podobný kontrakt s dalším hráčem, který je o něco menší, ale z českého pohledu pořád hodně velký,“ říká Sobotka. „To nám umožní vyčerpat naši kapacitu, tedy připravené pozemky, kde máme už povolení stavět. Je to monetizace našeho úsilí několika minulých let.“

Součástí transakce s BlackRockem je i dohoda, že Solek bude své chilské projekty provozovat a zajišťovat pro ně servis. Za BlackRock Global Renewable Power bude na správu těchto aktiv dohlížet společnost Aediles Capital Inc.

V přípravné fázi výstavby jsou již projekty s celkovým instalovaným výkonem 34,5 MW. Patří mezi ně elektrárna Colchagua jižně od hlavního města Santiaga de Chile a dále projekty Nancagua, El Palqui, Valparaíso a Itihue. Parky, jejichž kapacita se pohybuje od tří do 10,6 MW, jsou situovány do oblastí s intenzivním slunečním zářením. Mají zajistit zásobování regionů s vysokou poptávkou po elektřině, rychle rostoucí populací a rozvinutým těžebním průmyslem.

Návrat do Evropy

Solek v Chile působí od roku 2014, pracuje tu více než polovina z jeho 250 zaměstnanců. Země je pro fotovoltaiku perspektivní nejen kvůli vhodným klimatickým podmínkám, ale i kvůli své energetické koncepci, která počítá s posilováním obnovitelných zdrojů, ukončením spalování uhlí do roku 2035 a uhlíkovou neutralitou do roku 2050.

Pokud Sobotkova firma svůj záměr dotáhne do konce, bude v Chile kontrolovat soláry odpovídající čtvrtině temelínské jaderné elektrárny a rozkládající se zhruba na tisíci hektarů.

Spolupráci s BlackRockem považuje majitel Soleku za významný strategický krok k navázání spolupráce s dalšími předními infrastrukturními investory. „Ti jsou klíčoví pro další růst skupiny nejen v Chile, ale i v dalších zemích,“ podotýká.

Solek má dnes elektrárny ve čtyřech státech Evropy a Jižní Ameriky. Stavět se chystá také v Kolumbii a plánuje posilovat i v Evropě.

Reklama

Doporučované