Hlavní obsah

Český soud poprvé rehabilitoval občana bývalé NDR. Kolbeho zadrželi pohraničníci při pokusu o emigraci

Kolbe několikrát žádal o vystěhování do Německé spolkové republiky, kde žili všichni jeho sourozenci. Po neúspěchu se chtěl pokusit do země dostat přes Československo a Rakousko.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Okresní soud v Českých Budějovicích ve čtvrtek vynesl přelomový rozsudek. Rehabilitoval Dietera Kolbeho, který se v roce 1976 pokusil emigrovat přes Československo na Západ. Byl tu však zadržen. Je to poprvé, kdy český soud rehabilitoval občana bývalé NDR.

Článek

„Paní soudkyně dnes jednoznačně vyjádřila, že pan Kolbe má nárok na soudní rehabilitaci, že jsou k tomu splněny všechny podmínky a že podání takového návrhu není nijak časově omezeno,“ komentoval verdikt Kolbeho obhájce Lubomír Müller.

Kolbe několikrát žádal o vystěhování do Německé spolkové republiky, kde žili všichni jeho sourozenci. Po neúspěchu se chtěl pokusit do země dostat přes Československo a Rakousko.

Do Československa vstoupil u Hřenska, odkud pokračoval vlakem přes Prahu a České Budějovice dál na jih. Hranici plánoval překročit u Lipna.

„Jako mnozí jiní občané NDR měl za to, že nejsnadnější cesta je přes Československo. Pokusil se o přechod, nicméně byl zadržen a vězněn. Odsouzen v Československu nebyl, ale byl vyhoštěn,” popsal Müller s tím, že v Československu byl Kolbe držen necelé dva týdny.

Dnes 78letý Dieter Kolbe žije u Mohuče, jednání se nezúčastnil. Verdikt soudu je důležitý především z morálního hlediska. Kolbe má sice nárok na finanční odškodnění, jedná se však o částku zanedbatelnou. „Finanční kompenzace činí 2,5 tisíce korun za měsíc nezákonného věznění,” uvedl Müller.

Reklama

Doporučované