Hlavní obsah

Český sport na rozcestí: Babišův pověřenec Hnilička chce vládní agenturu, Janda nové ministerstvo

Vlevo dole sedí v modré košili Milan Hnilička, vpravo se ohlíží Jakub Janda. Každý z nich vidí coby poslanec trochu jinou cestu budoucnosti českého sportu.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda zaujala k novele zákona o sportu neutrální stanovisko, v rámci Poslanecké sněmovny ji podrobil kritice bývalý skokan na lyžích Jakub Janda (ODS).

Článek

První z nich býval vynikajícím hokejovým brankářem, druhý úspěšně reprezentoval ve skoku na lyžích. Dnes se Milan Hnilička (ANO) a Jakub Janda (ODS) snaží pomoci českému sportu v lavicích Poslanecké sněmovny. Každý z nich však navrhuje poněkud odlišnou cestu.

Milan Hnilička stojí za novelou zákona o sportu, která počítá se vznikem Národní sportovní agentury. Ta by ze strany státu nově zastřešila sportovní dění, a to namísto současného odboru sportu na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

Janda horuje pro vytvoření Ministerstva sportu, kultury a cestovního ruchu. „A především pro komplexnější řešení celé problematiky, než navrhuje předkládaná novela,“ říká Janda.

Představme si ideu „Hniličkovy“ vládní agentury. Její vznik by v první řadě umožnil vytvoření napevno zakotvené kapitoly pro sport ve státním rozpočtu.

Takto Milan Hnilička hovořil o vizi národní agentury ve Výzvě Seznamu:

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Letos šlo ze státní kasy do sportu 5,5 miliardy korun, napřesrok by mělo jít o 9 miliard. A po postupném navyšování by budget pro sportovní dotace podle slibů premiéra Andreje Babiše časem mohl nabobtnat až na 12 miliard korun.

Loňská aféra, v jejímž rámci byli z trestných činů obviněni pracovníci ministerstva školství, stejně jako osoby ze sportovního prostředí, včetně Miroslava Jansty, šéfa České unie sportu, nebo Miroslava Pelty, tehdy šéfa českého fotbalu, poukázala na zjevnou neukotvenost dotačních pravidel. A také nutnost větší kontroly.

„Současný sportovní odbor na ministerstvu školství je personálně jednoznačně poddimenzován, pracuje tam asi 28 lidí, na tak velké prostředí, o které se má postarat, to nestačí,“ poukazuje Hnilička, který je vládním zmocněncem pro sport.

Velký důraz klade i na vytvoření reálné databáze sportovců, sportovišť a sběr dalších klíčových dat, která by umožnila efektivní řízení sportu i do budoucna.

Jeho představa je taková, že by se stávající zaměstnanci odboru sportu na ministerstvu školství v roce 2019 přesunuli do nové agentury a jejich počet tam by se zdvojnásobil. S tím, že z počátečních 60 osob by se počet pracovníků Národní sportovní agentury časem navýšil až na 80.

„Když se dočtu, že se jen lidi mají přesunout z jednoho baráku do druhého, tam přerozdělovat a dohlížet na peníze, tak já bych toho od působnosti té novely očekával mnohem víc,“ reaguje Janda, který by přivítal, aby úprava neřešila jen vznik agentury, ale nabídla sportu rovnou komplexnější řešení.

„Sport si vyžaduje novou legislativu v řadě směrů. Musíme vyřešit statut profesionálního sportovce, otázku sportovních lékařů, je toho spousta. Sport potřebuje koncepční řešení, ne etapizované,“ míní Janda.

Připomeňme si sportovní umění Jakuba Jandy:

"Jsem sice pravicový politik, a obecně proto nejsem příznivcem vzniku dalších institucí, ale zrovna sport by si, myslím, vlastní ministerstvo spojené s oblastmi kultury a cestovního ruchu, zasloužil,“ říká Janda.

Ten je místopředsedou sněmovního výboru pro sport, Hnilička mu předsedá. „O těch věcech spolu komunikujeme, domluvili jsme se i na dalším setkání, kde budeme o mých připomínkách diskutovat,“ naznačuje Janda konstruktivní náladu pro další jednání.

Vláda ke Hniličkově návrhu novely zákona o sportu zaujala neutrální postoj. Bude tedy záležet na postoji a rozhodnutí poslanců ve Sněmovně, případně senátorů.

Reklama

Související témata:

Doporučované