Hlavní obsah

Český start-up učí firmy mluvit stejným jazykem. Investoři mu dali miliardy

Foto: Rossum

Zakladatelé start-upu Rossum. Zleva Petr Baudiš, Tomáš Gogár, Tomáš Tunys.

Reklama

Americké a britské fondy svěřily tuzemskému start-upu Rossum dvě miliardy korun. Firma zaměřená na využívání umělé inteligence v byznysu použije peníze na další expanzi. Nabere stovky specialistů.

Článek

Zprávu si také můžete pustit v audioverzi.

Český start-up Rossum zaměřený na využití umělé inteligence při zpracování firemních dokumentů získal od investorů na další rozvoj dvě miliardy korun. Po investičních kolech internetového supermarketu Rohlík.cz je to druhá největší částka, jakou se dosud českému start-upu podařilo vybrat.

„Pro Česko je to mimořádně dobrá zpráva. Rossum sídlí v Praze a právě do Prahy bude v následujících letech najímat stovky vysoce kvalifikovaných lidí. Díky firmám jako Rossum, Rohlík a dalším nadějným startupům vzniká v Česku technologický ekosystém, který může nakopnout českou ekonomiku jako celek,“ uvedl k investici Tomáš Matějček, partner investiční skupiny Miton. Ta pomohla Rossumu na svět a účastnila se i aktuálního investičního kola.

Nejvíce peněz v současném investičním kole nalil do Rossumu americký fond General Catalyst. Dále kromě Mitonu vložili nový kapitál do start-upu také jeho zakladatelé a britské fondy SeedCamp a Local Globe.

Nové zdroje využije Rossum na další expanzi. Mimo jiné rozšíří svůj tým v Praze o stovky odborníků. Aktuálně pro společnost pracuje 140 lidí. To je proti stavu před rokem více než dvojnásobek. Tržby firmy se za poslední rok zpětinásobily. Absolutní čísla firma nezveřejnila.

Start-up se zaměřuje na automatizaci mezifiremní komunikace. To znamená například zapojení umělé inteligence do zpracování faktur a dalších firemních dokumentů.

„Chceme, aby díky Rossumu všechny firmy na světě mluvily stejným jazykem. Formát dokumentů najednou nebude způsobovat komunikační bariéru. Je to podobné jako ve světě lidí, kdyby neexistovala jazyková bariéra, aniž bychom se museli učit jiný než svůj rodný jazyk,“ popsal jeden ze spoluzakladatelů firmy Tomáš Gogár. Spolu s ním stáli u zrodu Rossumu v roce 2017 ještě Petr Baudiš a Tomáš Tunys.

Rossum se blýskl v USA během posledních prezidentských voleb. S využitím umělé inteligence pomáhal analyzovat souboj Donalda Trumpa a Joea Bidena z hlediska faktur, které kandidáti předkládali Federální komunikační komisi. Z výsledku analýzy bylo možné zjistit, ve kterých státech jsou síly obou soupeřů nejvíce vyrovnané.

Reklama

Doporučované