Hlavní obsah

Díl 4.: Český stát přikryl pašování zbraní do Afriky

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jeden z bývalých vyšetřovatelů případu se kvůli ochraně identity při rozhovoru maskoval kuklou (režie: Filip Remunda).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Reportéři Seznamu přinášejí v dalším díle investigativního seriálu důkazy o dosud netušeném skandálu: Do diplomatických zásilek se stavebním materiálem byly nelegálně přibaleny zbraně pro Afriku.

Článek

Na problém s pašováním zbraní přišli vyšetřovatelé v druhé polovině roku 2002, kdy na Ministerstvu zahraničí vystřídal ministra Jana Kavana (ČSSD) Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Policie tehdy rozplétala podezření z rozsáhlé trestné činnosti lidí spojených s Černínským palácem v Kavanově éře, kteří se podíleli na zajišťování rekonstrukce českých ambasád v zahraničí. Mimo jiné i v Alžíru a Nairobi.

Jeden z policistů, kteří se na tehdejším vyšetřování podíleli, reportérům Zvláštního vyšetřování poskytl klíčové svědectví: „O tento případ byl zvýšený zájem bezpečnostních zpravodajských složek, zejména když jsme zjistili, že byl při kontrole jednoho kontejneru se stavebním materiálem v Amsterodamu objeven zbrojní materiál.“

Vojenská rozvědka tehdy měla na Ministerstvu zahraničí řadu svých agentů, jedním z nich býval i generální sekretář ministra Karel Srba. Policie od poloviny roku 2002 vyšetřovala podezření z rozsáhlé korupce spojené s působením Srby a dalších lidí na Ministerstvu zahraničí.

Proč se policejní pátrání zastavilo, jak s informací naložil tehdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda a jak dnes žije klíčový svědek případu, to vše v novém díle investigativního seriálu Zvláštní vyšetování nahoře v tomto textu.

Reklama

Doporučované