Hlavní obsah

Český stát prodal první zabavený bitcoin. Na skladě má stovky dalších

Foto: Profimedia.cz

Stát prodal první zabavený bitcoin. Stovky dalších má. Jde o miliony korun.

Reklama

Česká republika se zařadila mezi prodejce kryptoměny bitcoin. Zatím v dražbě prodala necelou polovinu bitcoinu za 540 tisíc Kč. Chystají se ale i další dražby, a tam už půjde o stovky milionů.

Článek

Pod spisovou značkou „70867-A14604“ proběhla v Česku historicky první státní dražba bitcoinu. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vydražil 0,43447268 BTC za 544 666 Kč. Jde o bitcoiny, které se do vlastnictví státu dostaly při zabavení majetku souvisejícího s kriminální činností.

Co je to bitcoin?

Alternativní kryptoměna bitcoin (BTC) je decentralizovaný systém založený na matematické ověřitelnosti transakcí a jejich zpětné dohledatelnosti. Každá proběhlá transakce od vzniku bitcoinu v roce 2009 je napevno zapsána ve sdílené „účetní knize“ (tzv. blockchain ledger). Ověřování pomocí kryptografie probíhá spolu s tzv. těžbou nových bitcoinů, která se stará o stálý a předem rozplánovaný přísun nových bitcoinů a zároveň odměňuje těžaře za energeticky náročné výpočty.

O unikátní dražbě se v médiích i na sociálních sítích psalo, o přihazování ale nebyl velký zájem. Naopak, vítězem se stal jediný účastník po jediném příhozu. Pravděpodobně za to mohla cena, která byla nastavená dle aktuálního kurzu předešlého dne. A protože od té doby cena bitcoinu na burzách klesla, byl nabízený bitcoin o pár procent dražší, než byla v době dražby jeho tržní hodnota. Proč vlastně kupovat takový „předražený bitcoin“?

Foto: NabidkaMajetku.cz

Necelá polovina bitcoinu byla vydražena 8. dubna 2021 v 15:00, zvítězil jediný příhoz aukce

Křišťálově čistý bitcoin

Existuje nicméně důvod, proč by mohlo pro někoho dávat smysl platit za bitcoin od státu více, než co by stál v některé ze směnáren. Narozdíl od hotovosti je totiž každá bitcoinová adresa vždy vystopovatelná ke všem souvisejícím transakcím. Pokud by tedy někdo chtěl mít naprostou jistotu, že jeho bitcoin je nade vší pochybnost z oficiálního zdroje, dává koupě od státu smysl: „Pokud někdo koupí bitcoiny v této dražbě, má neprůstřelně zdokumentováno, že je nabyl zcela legálně, což se rozhodně může hodit,“ popsal pro Seznam Zprávy programátor František Fuka, jeden z českých průkopníků a popularizátorů bitcoinu.

Foto: NabidkaMajetku.cz

Úryvek z Aukční vyhlášky.

S tím souhlasí i Petr Kučera, advokát kanceláře Blockchain Legal zabývající se kryptoměnami a blockchainovými technologiemi: „Kupující by neměl mít problém doložit zdroj BTC například bance nebo burze virtuálních měn.“ Podle něj sice nelze vyloučit, že kriminální minulost těchto bitcoinů by mohla v budoucnu vzbudit pozornost nějakého automatizovaného systému. „Kupující by ale měl mít od státu dostatek důkazů k tomu, aby původ věrohodně vysvětlil,“ dodává Kučera.

S alternativním vysvětlením přišli fanoušci bitcoinu na sociálních sítích. Příhoz do dražby mohl být svého druho opce, sázka na to, že cena bude nadále stoupat. Pokud by skutečně stoupala, vítěz získá bitcoin se slevou. Pokud by naopak cena bitcoinu klesla, nechá vítěz pouze propadnout kauci 40 tisíc Kč, kterou musel pro účast na dražbě zaplatit.

Další bitcoiny do dražby?

Web Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nyní neeviduje žádnou další připravovanou dražbu, kde by bitcoiny figurovaly. Nejsou to ale jediné bitcoiny, které stát skrze zabavování vlastní: „Policie ČR zajistila v rámci trestních řízení nižší stovky bitcoinů,“ potvrdil redakci Seznam Zpráv mluvčí Policie ČR Ondřej Moravčík. „Následnou správu a prodej realizuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. V rámci struktury Policie ČR existují specialisté, kteří se virtuálním měnám metodicky věnují. V poslední době můžeme vyzdvihnout především řízení vedená Národní protidrogovou centrálou, v rámci kterých byla tato měna zajištěna.“

Případů, kdy policie zabaví částky v kryptoměnách, přitom přibývá. „Statisticky tuto proměnnou sledujeme od minulého roku, kdy jsme řešili celkem 62 případů, u kterých byla předmětem zájmu pachatele virtuální měna. V letošním roce to je zatím 46 případů,“ uvedl Moravčík. Lze tedy předpokládat, že stát skrze úřad prodá bitcoiny a další kryptoměny za miliony korun.

Vzhledem k značné volatilitě ceny bitcoinu vůči koruně přitom může hodně záležet na načasování. Od začátku roku 2020 stoupla cena 1 BTC ze 7 tisíc dolarů až k 60 tisícům dolarů v březnu 2021. U „nižších stovek bitcoinů“ by takový rozdíl znamenal zisk či ztrátu stovek milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované