Hlavní obsah

Český tenis těžko tráví změny v Davis Cupu. Může to pro nás být smrtící, říká daviscupový kapitán Navrátil

Jaroslav Navrátil není z daviscupových změn šťastný, přesto našel pozitiva.Video: Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

Zasedání Mezinárodní tenisové federace (ITF) v Orlandu přineslo změnu formátu Davis Cupu. Finálová část týmové soutěže se od roku 2019 odehraje během jednoho týdne na jednom místě. A zástupcům českého tenisu se to vůbec nelíbí.

Článek

Češi triumfovali v Davis Cupu celkem třikrát, v roce 1980 ještě jako Československo a poté v letech 2012 a 2013. Dlouholetý zaběhlý formát ale od příštího roku dozná výrazných změn. Tradičním systémem doma-venku se bude hrát už jen kvalifikační kolo, do kterého zasáhne 24 družstev. Vítěze každého utkání doplní ještě čtyři semifinalisté z předchozího roku a dva týmy na pozvání.

Šestnáctičlenné finále se uskuteční během jednoho listopadového týdne na jednom místě. „Pro nás to není ideální z toho důvodu, že jsme zvyklí nastupovat v domácím prostředí, kde nás ženou skvělí fanoušci. Davis Cup je obrovsky hodnotná soutěž a také právě fanoušci přijdou o velké zážitky,“ myslí si český kapitán Jaroslav Navrátil.

Daviscupové zápasy ve finálovém turnaji budou od příštího roku tvořit dvě dvouhry a jedna čtyřhra na dvě vítězné sady a vše se odehraje během jednoho dne. V kvalifikačním kole se pak bude hrát během dvou dnů podle tradičního režimu. „Zkrácení na dva vítězné sety má něco do sebe. Dlouhé pětizápasové bitvy byly náročné pro hráče a nezáživné pro diváky. Jako další výhodu vidím ve financování, protože odměny pro hráče byly v Davis Cupu doposud nedostatečné, takže doufám, že alespoň v tomto to bude pro hráče zajímavější,“ říká Navrátil.

Za celým projektem nového Davis Cupu stojí fotbalista Gerard Piqué a jeho investiční skupina Kosmos, která plánuje do soutěže napumpovat během pětadvaceti let 68 miliard korun. Reformu Davis Cupu prosazoval několik let prezident ITF David Haggerty. Pro změnu byly také například Spojené státy americké, naopak stávající model chtěly zachovat Velká Británie, Německo nebo Austrálie.

Čeští tenisté zatím nemají jistotu toho, že si příští rok kvalifikační kolo zahrají. Tu by jim dalo zářijové vítězství v baráži proti Maďarsku. „I tak ale budeme o specifickou atmosféru Davis Cupu do značné míry ochuzeni a nebál bych se říct, že by to byl konec českého tenisu. Máme jediný velký turnaj v Praze pro ženy, takže přijít o takovou akci, jakou je Davis Cup, může být pro nás smrtící,“ dodává Navrátil.

Reklama

Související témata:

Doporučované