Hlavní obsah

Český účet za dotační kiksy překročil 36 miliard korun

Na unijních dotacích mohlo Česko čerpat sumu, která odpovídá celému státnímu rozpočtu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Od svého vstupu do Evropské unie mohlo Česko na dotacích získat přes jeden a čtvrt bilionu korun. Desítky miliard ale vyčerpat nezvládlo a další desítky miliard stály dotační chyby a podvody.

Článek

Když se v Poslanecké sněmovně v červnu řešil audit Evropské komise, který viní premiéra Andreje Babiše z pokračujícího střetu zájmů a kvůli kterému Česku reálně hrozí, že bude do unijní pokladny muset vrátit stovky milionů korun na již vyplacených dotacích pro Agrofert, argumentoval Babiš chybami z minulosti.

„Za patnáct let členství České republiky v Evropské unii jsme na základě korupce, machinací s evropskými penězi, vrátili 35 miliard korun. A slyšeli jste někdy média, že by to někdo napsal?“ ptal se od řečnického pultu premiér.

Jak ale Seznam zjistil přímo od ministerstva financí, které Babiš jako ministr tři roky vedl, pravda je jiná.

Částka, kterou uvádí, je dokonce ještě o něco vyšší. „Od vstupu do EU byly aplikovány finanční opravy v celkové výši 36,5 miliardy korun,“ napsalo ministerstvo na dotaz redakce.

Jenže peníze Česko do Bruselu nakonec vracet nemuselo. Tyto opravy vzhledem k tomu, že byly vždy uplatněny ze strany členského státu, byly, respektive mohly být, využity na financování dalších projektů. Nesnižovala se o ně disponibilní alokace pro Českou republiku,“ potvrdilo ministerstvo, které vede Babišova pravá ruka Alena Schillerová.

Jinými slovy, Česko chyby přiznalo, ať už šlo o špatně nastavená kritéria dotací, nebo o cílené podvody, kterých se žadatelé dopouštěli. A díky tomu mohlo peníze, na které mělo od Unie nárok, použít jinak a jinde. „Ano, peníze byly využity na proplacení způsobilých výdajů jiných projektů daného operačního programu,“ dodává ministerstvo.

Částky, které se od žadatelů nepodařilo vymoci nazpět, však stát musel vyplatit ze své kapsy.

Jako v případě dosud největšího dotačního podvodu, operačního programu ROP Severozápad. Téměř dvě miliardy korun, jež se z programu vyplatily na projekty, které dotaci získat vůbec neměly, stát po Bruselu uhradit raději nechtěl.

Od svého vstupu v roce 2004 mělo Česko z unijní pokladny nárok na zhruba 1,4 bilionu korun. Což odpovídá příjmu státní kasy pro letošní rok.

Šlo o 44 miliard korun za první dva roky členství, v prvním řádném rozpočtovém období v letech 2007–2013 bylo pro Česko vyčleněno v kohezních fondech přes 700 miliard korun (27 miliard eur). Nyní až do roku 2020 má Česko nárok na 624 miliard korun (24 miliard eur).

Ne všechny peníze však bylo Česko schopné skutečně utratit. Kromě zmíněných chyb a dotačních podvodů přišly tuzemské firmy o bruselské miliardy také proto, že neuměly nabízené peníze čerpat a použít tak, jak stanovovala pravidla jednotlivých dotačních programů.

Mezi lety 2007–2013 takto české projekty přišly o necelou miliardu aur, tedy zhruba o 26 miliard korun.

Reklama

Doporučované