Hlavní obsah

Český vědec je v čele mezinárodního agentury pro výzkum genů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Český vědec Radislav Sedláček se stal předsedou mezinárodní agentury pro výzkum funkce genů. Konsorcium IMPC (International Mouse Phenotyping Consorcium) tvoří 19 výzkumných organizací, zastoupení v něm má i Česko.

Článek

Zapojení vědci postupně prozkoumávají funkci všech přibližně 20.000 savčích genů. Výzkum přispívá k poznání příčin lidských nemocí i návrhům nových léčebných postupů, uvedla Akademie věd ČR (AV) v dnešní tiskové zprávě. Sedláček pracuje v Ústavu molekulární genetiky AV. Do funkce předsedy IMPC ho nominoval americký Národní ústav zdraví.

„Velice si vážím skutečnosti, že jsem byl zvolen do vedení IMPC, a děkuji všem, kteří mě podpořili. Mým cílem bude maximálně přispět k dokončení encyklopedie savčích genů i navazujících projektů. K tomu je potřeba efektivní koordinace všech partnerů konsorcia, které hospodaří s rozpočtem skoro 100 milionů USD (cca 2,13 miliardy korun),“ řekl Sedláček.

„Pokud všechno půjde tak, jak si představujeme, měli bychom společně s našimi partnery v zahraničí do roku 2025 prověřit funkci všech genů, které mají společné lidé a myši,“ dodal vědec. Takzvaná „encyklopedie genů“ by podle jeho slov představovala jeden z nejvýznamnějších milníků v biologii a medicíně.

„Teprve až dojdeme k poznání toho, co přesně jednotlivé geny dělají, budeme schopni, obrazně řečeno, poskládat si ze slov celé věty a budeme tak lépe rozumět tomu, k čemu jsou geny potřebné, jak se podílejí na určitých nemocech či fyziologii,“ dodal.

Sedláček také vede České centrum pro fenogenomiku v centru BIOCEV ve Vestci u Prahy. CCP se jako jedno z největších pracovišť svého druhu v Evropě zaměřuje na genetické inženýrství pro tvorbu zvířecích modelů lidských nemocí pro mezinárodní vědeckou komunitu.

Součástí CCP je podle AV i testovací platforma pro preklinický výzkum včetně technologie xenograftů (PDX), kdy vědci implantují do modelů vzorky lidského původu a poté systematicky sledují přirozený vývoj nádoru. V současnosti v CCP vyvíjejí také myší modely pro testování léků na covid-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované