Hlavní obsah

Český výrobce dodá deset lokomotiv do Polska. Popere se o miliardový trh

Foto: Seznam Zprávy

CZ Loko dodá deset lokomotiv polským drahám.

Reklama

Polský národní dopravce PKP Intercity si koupí od českého výrobce CZ Loko deset nových motorových lokomotiv za 220 milionů korun.

Článek

Český výrobce lokomotiv CZ Loko dodá polské státní firmě PKP deset posunovacích lokomotiv se spalovacím motorem, které budou sloužit k manévrovacím pracím a sestavování vagonových souprav na vedlejších kolejích. Hodnota zakázky činí 39,1 milionu zlotých, tedy 223 milionů korun.

Informaci pro SZ Zprávy potvrdil člen představenstva CZ Loko Jan Bárta. „Zakázku jsme vyhráli, ale smlouvu jsme ještě nepodepsali. Nicméně čekáme, že k tomu dojde brzy,“ řekl pro SZ Byznys Bárta, syn většinového vlastníka CZ Loko Josefa Bárty. Dodávka lokomotiv bude dokončena do dvou let a první lokomotiva do Polska poputuje v srpnu 2022. V rámci dodávky CZK Loko také přeškolí zaměstnance polského dopravce.

„Jako skupina přistupujeme k modernizaci polské železnice komplexně. Staráme se nejen o přestavbu nádraží, modernizaci kolejových tratí a flotily nových vlaků, ale investujeme také do infrastruktury a technické obsluhy,“ komentoval transakci šéf PKP Krzysztof Mamiński. Podle Manińského je smlouva s CZ Loko první v letošním roce. Ale v příštích měsících PKP chystá další, to vše v rámci svého investičního programu, který je největší v historii polské železnice.

Polský národní dopravce PKP se chystá do roku 2030 zainvestovat do modernizace 19 miliard zlotých (108 miliard korun). Budou to nové vagony, lokomotivy, elektrické trakční jednotky. CZ Loko chce na tomto programu participovat. „Určitě máme zájem se na polském trhu ucházet o další zakázky. Konkurence je tam silná, protože tam je řada lokálních výrobců, ale věřím, že uspějeme,“ dodal Bárta.

CZ Loko loni rostlo i přes pandemii. Ve fiskálním roce končícím v září 2020 firma zvýšila obrat na 2,8 miliardy korun, což je nárůst o 15 procent. Zisk po zdanění pak byl 87 milionů korun (oproti 75 milionům v roce 2019). Historie firmy je spjata s železničními dílnami v České Třebové a Jihlavě a sahá do 19. století. Původně opravářská firma se však postupně mění v moderního evropského výrobce kolejových vozidel.

Většinovým vlastníkem CZ Loko s 51 procenty je zakladatel společnosti Josef Bárta, zbytek drží česká pobočka německé strojírenské skupiny Zeppelin. Firma zaměstnává zhruba 760 lidí v provozovnách v České Třebové a v Jihlavě a v servisních centrech v Lovosicích, Mladé Boleslavi, Letohradě a v Ostravě. V Polsku a v Itálii má dceřiné obchodní firmy.

Reklama

Doporučované