Hlavní obsah

Český výrobce motorů do letadel: Do pěti let chceme být světovým lídrem

Rozhovor s Luďkem ŠvendouVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

První brněnská strojírna z Velké Bíteše, čerstvý držitel nejprestižnějšího ocenění v programu Excelence Národní ceny kvality, chce být lídrem na trhu malých proudových motorů pro bezpilotní aplikace. Je to cíl divize holdingu s 200letou tradicí do roku 2023.

Článek

Ředitel kvality strojíren Luděk Švenda to řekl v Seznamu s tím, že zásobovat by chtěli ve větší míře obranný průmysl.

Strojaři z Vysočiny mají momentálně dva největší konkurenty: americký Williams a francouzského výrobce Safran, kteří jsou podle Luďka Švendy ale částečně dotováni státem – co se týče vývoje nových motorů. Kromě toho jim konkurují i menší výrobci, kteří se etablovali z modelářů.

„Chystáme nové výrobky s novým výkonem a tahem. Některé novinky už jsme letos začali – uvedli jsme dva nové motory a v tom chceme pokračovat, v této cestě,“ doplnil Švenda pro Seznam zprávy.

S tím souvisí i expanze na nové trhy. Jihovýchodní Asie, Indonésie, Jižní Korea. Výrobní haly mimo ČR zatím neplánují . „Soustředíme se plně na to, že jsme plně česká firma v České republice. Rozšiřujeme naše snažení z hlediska podpory výrobků, máme pobočky jinde, ale haly zatím ne“, upřesnil ředitel kvality PBS.

A to i přesto, že stejně jako jiným jim chybějí zaměstnanci a výroba v zahraničí by mohla problém částečně řešit. „Nejsou to v tuto chvíli třeba stovky lidí, spíš scházejí ti kvalifikovaní na trhu – snažíme se je vychovávat sami a motivovat různými benefity,“ vysvětluje Luděk Švenda.

Na případnou globální krizi jsou podle něj připraveni – pokud by přišla podobná té, která naplno vypukla před 10 lety. „Ta před 10 lety se nás téměř nedotkla, v naší branži – leteckém průmyslu – jsme to tak nepocítili, funguje tam určitá setrvačnost, cyklus toho výrobku," uzavírá ředitel Švenda.

Celý rozhovor najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované