Hlavní obsah

Český výrobce prodal na Blízký východ šedesát velkých civilních dronů za víc než 600 milionů korun

Rozhovor s šéfem společnosti Primoco UAV Ladislavem Semetkovským.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zakázka znamená pro českou firmu Primoco UAV naplnění výrobních kapacit na celý rok.

Článek

Firma Primoco UAV zatím podle informací pro burzu vyrobila celkem čtyřicet bezpilotních letounů, z nichž většina putovala na východní trhy. Ve své úterní prezentaci při vstupu na nový burzovní trh Start se ale generální ředitel Ladislav Semetkovský pochlubil novým kontraktem, který převyšuje všechny dosavadní prodeje.

„Tento víkend jsme dokončili transakci v regionu Blízkého východu na dodávku šedesáti letounů pro monitoring ropovodů a plynovodů,“ upřesnil Semetkovský pro Seznam.cz s tím, že zakázka má hodnotu 25 milionů eur (v přepočtu 638 milionů korun) a zabere současnou roční produkční kapacitu firmy. Jméno zákazníka Semetkovský konkretizovat nechtěl.

Primoco UAV vyrábí „drony“ (kvůli civilnímu užití je přesnější označení „bezpilotní letouny“) s rozpětím křídel 4,85 metru, které jsou plně automatizované a využívají se hlavně ke snímání pro geografické účely nebo právě pro kontrolu energetické infrastruktury, hranic či pobřeží.

V úterý se firma Primoco UAV spolu s dalšími dvěma českými společnostmi ucházela o vstup na nový trh Start pražské burzy. Nakonec se ale pro nižší zájem investorů firma rozhodla akcie neupsat.

Jak český bezpilotní letoun vypadá, uvidíte, stejně jako celý rozhovor s Ladislavem Semetkovským, ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované