Hlavní obsah

Český „zabiják virů“ v problémech. Firma vrací klientům peníze

Foto: Jan Kozel

Brněnská firma Respilon avizovala prodej nových zdravotnických pomůcek. Nyní má problémy s dodávkami.

Reklama

Brněnská firma Respilon chtěla nabízet speciální respirátory s oxidem mědi. Uvedení na trh ale odkládá.

Článek

Od půlky dubna chtěla brněnská společnost Respilon prodávat speciální ústenky a respirátory. Avizovala, že dodá desítky tisíc kusů za den. Na trh má uvést nanovlákenný respirátor s názvem Virus Killer, v překladu Zabiják virů, který díky vrstvě s oxidem mědi viry nejen pohltí, ale také zničí.

Nyní uvedení na trh odkládá. Podle spolumajitelky firmy Jany Zimové za tím stojí problémy s dodávkami zboží z Turecka, kde ochranné pomůcky vyrábí. „Prozatím musíme zrušit všechny objednávky a klientům vracíme peníze. Děláme vše pro to, abychom zajistili dovoz Virus Killerů z výrobního závodu v Turecku, přestože je současná logistika mezi zeměmi složitá z důvodu nouzových stavů a ochranářských opatření, která se liší země od země,“ sdělila Zimová.

Jak už Seznam Zprávy informovaly, padla také objednávka Ministerstva zdravotnictví. Resort původně žádal od firmy 400 tisíc kusů ústenek, ta ale není schopná zaručit původní termíny. „Nebráníme se spolupráci se žádným potenciálním dodavatelem zdravotnického materiálu, který v dané chvíli Ministerstvo zdravotnictví poptává. Doložení věrohodných certifikátů je jednou z podmínek pro obchodní jednání,“ sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Pro nové výrobky společnost teprve certifikace zajišťuje. Vzorky dorazily do Česka nedávno. „Zahájíme certifikaci u Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, tak notifikaci od Státního ústavu pro kontrolu léčiv, tedy vše potřebné pro uvedení výrobků na trh,“ uvedla Zimová.

Server hlidacipes.org minulý týden poukázal na nesrovnalosti společnosti v předchozích certifikátech. Respilon nařčení odmítá a podal tři trestní oznámení. Tvrdí, že má certifikace na předešlé výrobky v pořádku. „U stávajících produktů jsme obdrželi všechny potřebné certifikace a notifikace dané zákonem, abychom mohli v České republice tyto výrobky prodávat,“ uvedla firma.

Respilon si nedávno od města Brna pronajal prostory v Technologickém parku. Právě tam chtěl od května vyrábět až 100 tisíc kusů ústenek a respirátorů za den. Také tento termín se ale nejspíš odsune. „Linku máme objednanou v Číně. Kvůli podobným problémům jako v Číně ale termín nyní garantovat nemůžeme,“ dodala Zimová.

Reklama

Související témata:

Doporučované