Hlavní obsah

Českým vynálezem koronavirus odzbrojíme, říká vývojář

Foto: Profimedia.cz

Laborantům by nový kombinovaný test mohl významně ulehčit práci. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Česká věda zafungovala v začátcích pandemie a zdá se, že ani nyní neztrácí dech. Nově ohlášený vynález rychlého testu na koronavirus a chřipku má slibné vyhlídky.

Článek

Jednoduchost, rychlost, nízká cena a kombinace tří testů v jednom. To mají být hlavní výhody technologie, kterou chtějí čeští vědci posílit podzimní postup proti koronaviru.

Kombinovaný test vyvíjený 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy ve spolupráci s komerční sférou má rychle a bezpečně rozeznat covid-19 od dvou hlavních druhů chřipky. Právě její epidemie se letos očekává s většími obavami než obvykle. Proti současným PCR testům, kdy je výsledek znám do dvou hodin, by se doba měla zkrátit na polovinu. Testovací soupravu chce univerzita představit začátkem září.

Už dnes jako významnou výhodu uvádí také bezpečnost pro lidi, kteří se vzorky manipulují. Virus se ve speciálním roztoku deaktivuje, aniž by se narušila jeho informace.

„Když se dnes štětičkou odebírá vzorek z nosohltanu, vkládá se následně do zkumavky. V té obvykle bývá transportní roztok, který vzorek pouze přechovává. V momentě, kdy lahvičku otevřete - a laboranti jich otevírají tisíce za den - může se obsah rozlít. V tu chvíli máte zamořenou okolní oblast, protože nevíte, zda tam koronavirus je, nebo ne. Protože se takové věci mohou stát, pracují laboranti ve speciálních oblecích,“ popsal pro Seznam Zprávy Otomar Sláma, ředitel dceřiné společnosti univerzity (CUIP), která má na starost komercializaci jejího výzkumu.

Do světa

Nově vyvinutý transportní roztok je podle něj unikátní - navenek vypadá jako obyčejná vodička, ve skutečnosti virus odzbrojí a stabilizuje jeho RNA. „Když to přeženu - poté, co do něj štětičku strčíte - byť je pozitivní na covid, můžete takový roztok vypít a nic se vám nestane. Informace zůstává, ale není nebezpečná a látka není nakažlivá. Přitom lze přečíst, což je velká výhoda,“ dodává Sláma.

Roztok podle něj virus udrží uzamčený a bezpečně neutralizovaný i několik dní. Dnes se vzorky obvykle udržují zchlazené a vydrží jen několik hodin. Tekutina už byla v praxi otestována na 15 tisících vzorcích ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a v laboratoři SPADIA LAB. Na vývoji od dubna pracuje tým Stanislava Kmocha z 1. lékařské fakulty. Univerzita se spojila také s firmami ZKV Career a Generi (Biotech) z Hradce Králové.

Je přesvědčený, že vynález dobude nejen české zdravotnictví, ale i zahraničí. „Do světa jednoznačně expandovat budeme, už nyní jednáme se zahraničními partnery v Evropě. Prioritou je pro nás ale nasytit český trh a české zdravotnictví. Některé nemocnice už projevily zájem,“ dodává Sláma.

Zdravotnická zařízení podle něj budou moci udělat testů dostatek i při plošných testováních, aniž by systém kolaboval. „Pro laboranty je extrémní rozdíl, pokud jsme celkový čas schopni zkrátit na třetinu,“ dodává.

Podle rektora UK Tomáše Zimy bude možné finální testovací soupravu dostat na jakákoliv laboratorní pracoviště. Cena kombinovaného testu podle něj určitě nebude vyšší než aktuální cena testu PCR, která je zastropována na 1756 korunách.

Pokud by se nový kombinovaný test podařilo převést do obecné praxe, znamenalo by to další z řady úspěchů české vědy. Ta při pandemii koronaviru přišla hned s několika vynálezy. Vědci v minulých měsících reagovali na nedostatek ochranných pomůcek, vymysleli způsoby, jak ulehčit práci laborantům a zjednodušit diagnostiku. Český otisk je i v oblasti vývoje léků.

České vysoké učení technické (ČVUT) vyvinulo vlastní respirátory, které na vstřikovacích lisech vznikají za desítky sekund. Dají se navíc dezinfikovat a používat opakovaně. Technická univerzita v Liberci vyrábí filtry z nanomateriálu, Fakulta strojního inženýrství Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se zase zapojila do výroby ochranných štítů proti covid-19 pro zdravotnický personál.

Reklama

Doporučované