Hlavní obsah

Cesta, bydlení i strava. Spočítali jsme, kolik stojí dovolená v Chorvatsku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Na vrcholu žebříčku způsobu dopravy na letošní dovolenou se drží osobní automobil. Vedle nezpochybnitelných výhod přináší i drobná finanční úskalí. Dali jsme dohromady nevyhnutelné výdaje pro cestu autem do Chorvatska.

Článek

Dovolenou po pandemii možná víc než kdy jindy nadefinuje velikost rodinného rozpočtu. Evropané mají na dovolenou v průměru našetřeno 40 tisíc korun, 74 procent Čechů by se však v ideálním případě rádo vešlo do 27 tisíc za dva lidi. Během měsíců izolace si na letní dovolenou odkládalo 59 procent dotázaných, prozrazují nejnovější data Holiday Barometer společnosti Europ Assistance.

Seznam Zprávy minulý týden podnikly reportážní cestu napříč Čechy oblíbeným Chorvatskem a přinášejí přehled položek, které na své cestě autem k Jadranu nevyhnutelně zaplatíte. Právě doprava osobním automobilem se ve zmiňovaném průzkumu zařadila jako nejpreferovanější volba pro způsob cesty na letošní dovolenou. Do rozpočtu na cestu do Chorvatska je v tomto případě nutné započítat nejen ceny pohonných hmot, ale také mýtné, dálniční známky, parkování a případně i poplatky za průjezd rakouskými tunely.

Pohonné hmoty

Litr benzínu Natural 95 v Rakousku seženete přibližně za 1,2 eur. Tankovali jsme také například v chorvatském Splitu (11,06 kun za litr) nebo Dubrovníku (10,52 kun za litr). Aktuální ceny pohonných hmot v Evropě najdete zde.

Dálniční známky a mýtné

V případě naší cesty jsme zvolili pro cestu tam a zpět dvě různé trasy.

Z Prahy do Záhřebu jsme jeli přes jižní Čechy, Rakousko a Slovinsko. Česká dálniční známka stojí 310 korun na 10 dnů, měsíční pak 440. Trasa přes Linec a Štýrský Hradec byla před sezonou poloprázdná a sjízdná bez jediné kolony. Cesta skrze Alpy je sice malebná, nicméně je nutné na dálnici A9 dvakrát platit mýtné nad rámec dálniční známky, a to za použití tunelů, za které dohromady zaplatíte 15 eur (asi 380 korun). Rychlost je na tomto úseku navíc omezená na 100 km/h.

Tranzit

Osoby, které Rakouskem pouze projíždějí, nemusí předkládat negativní výsledek PCR testu či podstupovat karanténu v případě, že průjezd proběhne bez zastávky. Za výjimku se považuje zastavení na dobu nezbytně nutnou, jako je návštěva WC.

Tranzit přes Slovinsko je možný bez povinnosti podrobit se následné karanténě a bez povinnosti předložit potvrzení o negativním testování na SARS-CoV-2, pokud nebude trvat více než 12 hodin.

Pro využívání rakouských dálnic zaplatíte za dálniční známku. Ideální řešení je její elektronická verze. Po zaplacení na e-mail dorazí potvrzení, které je lepší pro všechny případy vytisknout. Desetidenní známka pro osobní automobil vyjde na 9,5 eur.

Dálniční známku potřebujete i kvůli poměrně krátkému úseku vedoucímu přes Slovinsko. Týdenní stojí 15 eur. Nepříjemné je, že v případě delší dovolené si ji budete muset koupit dvakrát.

Měsíční známku Slovinci prodávají za 30 eur za osobní automobil. Více o cenách zde.

V případě ilegálního přejezdu hranice do Chorvatska a chycení policisty hrozí pokuta.

Na chorvatských dálnicích pak po každém sjezdu narazíte na známé mýtné brány. Chorvatsko obvykle ceny dálnic během sezony o 10 procent zdražuje. Cesta do turisty oblíbené Makarské stojí asi jeden tisíc korun, záleží však na délce ujetého úseku. Veškeré informace o cenách mýtného včetně interaktivní mapy najdete zde. Aktuální dopravní situaci a čekání na hranicích najdete na stránkách Chorvatského autoklubu.

Zpáteční cestu jsme pak zvolili přes Vídeň a Mikulov a nedá se říci, že by to za ušetření poplatků za dva tunely stálo. V okolí Vídně se kolonám prakticky vyhnout nedá (natož o prázdninách). Avšak v tomto ohledu se žádný úsek naší cesty z Prahy do Dubrovníku a zpět nevyrovnal poslední etapě – české D1. Poprvé za celou trasu nás pálily peníze za placený úsek – projíždět dálnicí minulou neděli z Brna až do Prahy bylo těžkou lekcí sebeovládání.

Stále oblíbenější variantou je trasa vedoucí přes méně vytížené Maďarsko, kde natankujete i levnější benzín. Slovenská dálniční známka stojí v přepočtu asi 255 korun na deset dnů a je elektronická. Ta maďarská desetidenní vyjde v přepočtu asi na 260 korun. Placený úsek je však možné objet po silnici B6, až na přechod Szombathely.

Základem pohodlného cestování na jih je i načasování. Všeobecně se doporučuje vyhnout se dálnicím v pátek odpoledne i v sobotu přes den.

Parkování

Pokud neplánujete auto odstavit hned první den dovolené u apartmánu či hotelu, ale rozhodnete se i pro výlety, počítejte s poplatky za parkování. Například noc parkování v podzemní garáži v Záhřebu nás stála v přepočtu 66 kun / 225 korun. Odstavení auta si účtují i některé hotely. V Šibeniku v areálu hotelů Solaris jsme zaplatili 38 kun / 139 korun na noc, v centru města pak 30 kun / 101 korun asi za dvě hodiny. Problematické může být parkování v centru Dubrovníku nebo Korčuly. Za noc před hotelem na ostrově jsme zaplatili 100 kun / 340 korun. Ideálním parkováním v Dubrovníku je veřejné parkoviště v docházkové vzdálenosti od centra, kde zaparkujete za 40 kun / 136 korun na hodinu.

Trajekty

Chorvatsko skýtá přesně 1 244 ostrovů, ostrůvků, skalisek a útesů. K cestovním nákladům je tak dobré připočítat výdaje za trajekty. Například trajekt na Korčulu (Dominče) z Orebiče stojí 76 kun / 258 korun pro osobní automobil, zvlášť se platí 16 kun / 54 korun pro každého dospělého pasažéra. Ceník i časy odjezdů i do dalších destinací najdete zde, tipy pro cesty na jednotlivé ostrovy zde. Lístky je dobré zakoupit on-line, stačí pár minut před vyplutím.

Ubytování

Ceny ubytování se pak v každé destinaci různí. Můžete bydlet v luxusnějších hotelích, kde zaplatíte i dva tisíce na noc na osobu (včetně snídaně), anebo v levnějších apartmánech. Ubytování ve skromném apartmánu v Irinovaci u Plitvických jezer vyjde přibližně na 60 eur / 1 500 korun, na Makarské riviéře se ubytujete cca od 700 korun na noc, poblíž centra v Záhřebu od 800 korun. Třílůžkový apartmán na Korčule s vlastní malou pláží jsme sehnali asi za 700 korun na osobu. Bydlet v pěší vzdálenosti od starého města Dubrovníku lze od tisícikoruny za noc po částky mnohem vyšší. Někteří poskytovatelé ubytování do avizované ceny neuvádějí poplatky za pobytovou taxu. Pro vyhledávání ubytování s certifikátem Safe stay in Croatia můžete využít tyto stránky.

Stravování

Budget nakonec výrazně ovlivní rozhodnutí stravovat se v restauracích. V hlavním městě za večeři a nápoj zaplatíte okolo 100 kun / 340 korun. Ceny drinků v barech se pohybují okolo 70 kun / 238 korun a výš. Restaurace na Makarské riviéře mnohdy lákají na zvýhodněné nabídky, uspokojivou večeři tak seženete i za 60 kun / 204 korun. Dražší je například centrum Dubrovníku, kde si za 60 kun koupíte třeba jen jedno pivo nebo nachos. Pokud nemá člověk příliš vysoká očekávání, v bočních uličkách lze hlavní jídlo sehnat do 100 kun / 340 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované