Hlavní obsah

Vyzkoušeli jsme cestu do Chorvatska. Jaká na vás čeká byrokracie?

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Cesta do Chorvatska přes Rakousko je před sezonou bez problémů průjezdná.

Reklama

Rádi byste v létě vyrazili do Chorvatska, ale odrazuje vás zdánlivě složitý byrokratický proces? Seznam Zprávy se na cestu vydaly a přináší pozitivní informace – covidové novinky přejezd hranic zatím nikterak neztěžují.

Článek

Čechy milované Chorvatsko už na turisty čeká s otevřenou náručí. Na první pohled složitý byrokratický proces, který s sebou přináší protipandemická opatření, však nakonec není nic, co by mělo od cestování na jih odradit.

Pro vstup do Chorvatska stačí negativní antigenní či PCR test. Ten musí být doplněn certifikátem v angličtině, který si lze v testovacích centrech vyžádat za cenu začínající na stokoruně. Před cestou je nutné předem vyplnit online formulář pro vstup do země, pak jen stačí vytisknout potvrzení, kterým se cestující prokáže při přejezdu hranice.

Ačkoli se dle vyjádření vlády změnila pravidla pro vstup očkovaných, samotný formulář může vyznít poněkud zmatečně – ačkoli by vstup měli mít povolený i ti naočkovaní jednou dávkou, formulář naznačuje povolení vstupu po první dávce pouze těm naočkovaným jednodávkovou vakcínou. Vyplnění formuláře je rychlé, kromě osobních údajů je nutné zadat také důvod cesty a místo pobytu.

Ve dnech před plným zahájením letní sezony je příjemná také doprava. Pro ty, kteří se rozhodnou nedat přednost žlutým vlakům či letecké dopravě, ale raději volí přesun autem, je zde dobrá zpráva – hraniční kontroly aktuálně probíhají svižně, bez většího zdržování či čekání ve frontách.

Redaktorka Seznam Zpráv pro přejezd zvolila trasu přes jižní Čechy, Rakousko a Slovinsko. Nedělní cesta se obešla bez kolon, hladkou jízdu umožňovaly poloprázdné dálnice, kolony se tak netvořily ani na hraničních přechodech či při placení za zpoplatněné tunely v Rakousku. Hraniční kontrola v Rakousku a Slovinsku neproběhla vůbec. Na chorvatských hranicích policisté vyžadují cestovní doklady a vytištěné potvrzení o vyplnění online formuláře, skrze který v systému kontrolují místa pobytu a důvod cesty.

Mýtné trasy od hraničního přejezdu Gruškovje do Záhřebu stojí v přepočtu 163 korun, týdenní slovinská dálniční známka 385 korun, rakouská 395 korun.

Chorvaté se tak turistům zjevně snaží co nejvíce ulehčit vstup i samotný pobyt. V oproti přímořským letoviskům Čechy tolik nepolíbeném hlavním městě covid-19 jako by ani nebyl. Náměstí i nejbližší okolí žije rušným životem i v pokročilých nočních hodinách, hlavní třídy jsou plné místních v chorvatských fotbalových dresech. Hudbu z okolních podniků a trhů doprovází pokřiky nadšených, či naopak zklamaných fanoušků. Fotbalové Euro tu dýchá na každém rohu.

Foto: Daniela Kučerová

Fotbalový zápas do každé restaurace.

Na roušky se zde narazí zřídka – povinné jsou v interiérech. U vstupů do restaurací se nachází stojany s dezinfekcí. „Hlavní město žije – aktuálně tu probíhají dva festivaly, trhy, momentálně se místní nejčastěji scházejí na zahrádkách a sledují fotbal,“ říká pro Seznam Zprávy místní Ana, která provozuje apartmány v centru města a aktuálně vítá každého turistu.

Zlepšení oproti minulému roku si pochvalují záhřebští restauratéři. „V loňském roce to byla katastrofa. Turistů nepřijela ani polovina a bylo to pravdu špatné. Letos je to ale o dost lepší a očekáváme, že s příchodem letních prázdnin bychom snad mohli mít zase plnou restauraci. Vidíte, že teď už je v centru města živo, pořád to ale není ono,“ říká číšník Peter, který pracuje v podniku blízko historického srdce města. Namísto obvyklých 40 hostů při nedělním večeru jich na zahrádce sedí jen pět.

Podmínky vstupu do Chorvatska pro Čechy

1. Negativní RT-PCR test ne starší 72 hodin od okamžiku testování.

2. Rychlý antigenní test na SARS-CoV-2, který je zveřejněn na Společné listině rychlých antigenních testů, jež mezi sebou uznávají členské státy EU, ne starší 48 hodin od okamžiku testování, vydaný lékařským zařízením nebo akreditovanou laboratoří a podepsaný lékařem s tím, že výsledek testu musí viditelně uvádět výrobce testu a/nebo komerční název testu.

3. Potvrzení o očkování proti nemoci covid-19 pro osoby, které byly očkovány oběma dávkami vakcíny používané v EU.

4. Dle rozhodnutí Krizového štábu Chorvatské republiky cestujícím bude umožněn vstup do Chorvatska v případě, že prodělali nemoc covid-19. Tuto skutečnost dokládají pozitivním RT-PCR  testem nebo pozitivním antigenním testem, které byly provedeny za posledních 180 dnů, ale musí být starší 11 dnů. Za stejným účelem lze využít i potvrzení lékaře o prodělané nemoci covid-19.

5. Pokud osoba prodělala covid-19 a má potvrzení o prodělané nemoci a pokud byla po prodělané nemoci očkována nejméně jednou dávkou očkovací látky, pak se výjimka od povinnosti prokázat se negativním PCR nebo rychlým antigenním testem nebo povinnost karantény prodlužuje do uplynutí 6 měsíců od očkování.

6. Osoby očkované očkovací látkou Pfizer, Moderna nebo Gamaleya mohou na území Chorvatska vstoupit v období od 22. dne do 42. dne od aplikace první dávky uvedené očkovací látky.

7. Osoby očkované očkovací látkou AstraZeneca mohou na území Chorvatska vstoupit v období od 22. dne do 84. dne od aplikace první dávky uvedené očkovací látky.

8. Osoby očkované očkovací látkou Janssen, která se podává v jedné dávce, mohou na území Chorvatska vstoupit v období po 14 dnech od aplikace první dávky.

Zdroj: Velvyslanectví České republiky v Záhřebu

Užitečné odkazy pro cestu do Chorvatska:

Informace o turistických destinacích.

Otázky a odpovědi o koronaviru.

Informace o pandemických opatřeních zde a zde.

Stránky chorvatské vlády.

Ceny a jízdní řády trajektů.

Aktuální informace o dopravě.

Reklama

Související témata:

Doporučované