Hlavní obsah

Cesta jednoho poslance do Peru vyšla na 150 tisíc, potvrdila Sněmovna

Foto: Janek Kroupa

Šéf NKÚ Kala a několik poslanců si udělali výlet na Machu Picchu za státní peníze.

Reklama

Loňská služební cesta pěti poslanců do Peru, v jejímž programu nechyběl ani výlet na světovou památku Machu Picchu, vyvolala pochybnosti. Sněmovna nyní organizaci Kverulant oficiálně potvrdila, že cesta pro jednoho zákonodárce vyšla na 150 tisíc.

Článek

V polovině loňského roku se předseda kontrolního výboru Roman Kubíček, místopředseda výboru Vojtěch Munzar a členové Přemysl Mališ, Ivana Nevludová a místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel vydali na týdenní služební cestu do Peru. Spolu s nimi odletěl i šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala. Se zjištěním přišel server iRozhlas.

Avizované celkové výdaje za cestu, jejíž program a smysl kritici zpochybňovali, činily 750 tisíc korun (za pětici zákonodárců), na začátku února Poslanecká sněmovna neziskové organizaci Kverulant tuto částku oficiálně potvrdila.

„Do nákladů byla zahrnuta letecká i místní doprava, ubytování, stravné, pojištění a tlumočení. Program byl podle Sněmovny vymezen jako pracovní návštěva, jejímž cílem bylo jednání s partnerským výborem a představiteli dalších institucí. Místní dopravu ve městě Cuzco si členové delegace platili sami,“ cituje Kverulant sdělení Sněmovny.

To stejné tvrdí i členové delegace a šéf NKÚ, který už dříve vysvětloval, že se jednalo o diplomatickou cestu na pozvání od peruánského Nejvyššího kontrolního úřadu. Ani po více než půl roce však podle Kverulantu oficiální pozvání nebylo zveřejněno.

Kverulant si také nechal udělat srovnání jejich cesty se specializovanou cestovní kanceláří a tvrdí, že náklady na poslanecký výlet byly více než dvakrát dražší.

Sněmovna však srovnání zpochybňuje, protože v případě poslanců šlo o diplomatickou cestu.

Cesta pěti poslanců do Peru je podle informací Seznamu zřejmě uzavřena. Schvalování zahraničních cest má na starosti organizační výbor. Podle Miroslava Kalouska, který je členem výboru, by případ měl řešit spíš předseda a místopředseda Sněmovny.

„Na organizačním výboru by se celá věc projednávala, pokud by někdo zařadil bod na jednání. Já takový bod vznášet nebudu a nemám žádné informace, že by někdo z kolegů chtěl tuto věc řešit,“ řekl Seznam Zprávám Kalousek.

Delegace strávila čtyři dny ve městě Lima a následně přeletěla do turistického města Cuzco, kde byla tři dny, během nichž podnikla pět schůzek. Na jeden den si vyčlenili účastníci volno a vydali se na Machu Picchu. Při jejich výstupu je ale zastihl reportér Radiožurnálu, jenž s některými natočil rozhovor, ve kterém tvrdili, že si služby průvodce, letenky a ubytování hradili sami.

Po zveřejnění reportáže se na kontrolní výbor a Nejvyšší kontrolní úřad, které mají dohlížet na správné využívání veřejných peněz, snesla kritika. Výbor i úřad proto zveřejnily zprávy, ve kterých tvrdí, že v Peru vyjednávaly spolupráci s peruánskými kontrolními úřady.

„V Cuzcu jsme měli dvě jednání,“ řekl v květnu reportérovi šéf NKÚ. Podle předsedy kontrolního výboru Romana Kubíčka bylo jedním z cílů cesty, aby Cuzco navázala partnerství s hlavním městem Praha.

K partnerství s Prahou ale nedošlo a zástupci obou metropolí se ani nesetkali a podle pražského primátora Zdeňka Hřiba město nemělo o možné spolupráci s Peruánci informace. „Žádnou žádost o spolupráci neevidujeme, proto nedošlo k žádným kontaktům,“ řekl nyní primátor Hřib.

Není to ale jediná cesta českých zákonodárců v Peru. V roce 2014 čtyři senátoři navštívili Peru a jednali údajně o nelegální těžbě, cestovním ruchu a zalesňování vykácených pralesů. I oni strávili čas ve městě Cuzco a v rámci volných chvíli navštívili Machu Picchu.

Reklama

Doporučované